logo F1online.sk

Capito prehovoril prvýkrát po odchode z Williamsu, odísť sa vraj rozhodol sám

Alex Albon a Jost Capito
© Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 2. 2023

Bol to pomerne veľký šok, keď nečakanú šéfovskú „silly season“ odštartoval v decembri tím Williams, ktorý z postu šéfa stajne odvolal Josta Capita a z postu technického riaditeľa Francoisa-Xaviera Demaisona. Nebolo úplne zrejmé, prečo sa tak stalo, no sám bývalý boss Williamsu teraz ozrejmil, že beztak nebolo plánované, aby stajňu z Grove viedol dlhodobo.

Jost je už vlastne v dôchodkovom veku. Síce sa jeho koniec neočakával práve v decembri 2022, ale aj on sám priznáva, že by stajňu nedokázal viesť dlhodobo. Pozíciu šéfa Williamsu prevzal v decembri 2020 od Simona Robertsa a zostal na nej dva roky.

Z pôvodného tlačového stanoviska stajne z Grove nebolo zrejmé, prečo Capito odišiel. Nebolo uvedené, či ho odvolalo vedenie alebo odišiel sám. Teraz, vo svojom prvom rozhovore po odchode z Williamsu, ozrejmil, že pozíciu opustil z vlastnej vôle a z osobných dôvodov.

„Pôvodne som mal v tejto funkcii zotrvať po dobu dvoch rokov, možno troch,“ objasnil 64-ročný Nemec pre AutoBild. „Priviesť tím späť na vrchol však potrvá viac ako len dva alebo tri roky. Okrem toho máme v kalendári veľmi veľa podujatí, takže je to všetko relatívne vyčerpávajúce.“

Podobné prípady zakaždým vyvolávajú otázku, či na šéfa vyvíja tlak vyššie vedenie stajne (ako napríklad v prípade Mattiu Binotta) alebo je to skutočne osobné rozhodnutie. Capito však trvá na svojom, že po dvoch rokoch prišiel správny čas na odchod.

„Skrátka sme sa o tom bavili, pretože už od začiatku bolo naším plánom spolupracovať po dobu dvoch, maximálne troch rokov. Bavili sme sa o tom, či bude správne to urobiť teraz. Rýchlo však bolo jasné, že ten pravý čas nastal teraz,“ povedal Capito.

Toho vo funkcii nahradí bývalý hlavný stratég Mercedesu James Vowles, ktorý je mimochodom od Josta o viac ako dvadsať rokov mladší. Na toto rozhodnutie už Capito nemal žiadny vplyv a svojho nástupcu vraj predom nepoznal. K vymenovaniu mu však vraj hneď zablahoželal. Verí, že Williams má vybudované pevné základy pre budúci úspech.

„Áno, myslím si, že najprv musíte položiť základy. Keď sú tie na svojom mieste, môžete na nich stavať. Bol som presvedčený, že to sa podarilo a oznámil som to aj predstavenstvu. Teraz majú základy a mali by nájsť niekoho, kto tu zostane dlhodobo a môže v tom pokračovať,“ povedal Capito.

A aké sú jeho ďalšie plány? Aj keď nezavrhuje možnosť pokračovať v práci, určite to nebude v takom rozsahu a s toľkými povinnosťami ako doteraz. „Musím zistiť, čo budem robiť ďalej. Rád by som bol niekde nápomocný, možno v úlohe poradcu. Skrátka by som rád ešte trochu pomohol, ale už nie v takej veľkej spoločnosti, s toľkými zamestnancami a každodennými povinnosťami,“ vysvetlil rodák z Neunkirchenu.