logo F1online.sk

Nečakané správy z Williamsu! Tím opúšťa šéf i technický riaditeľ

Jost Capito
© Formula1.com
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 12. 2022

Toto je rozhodne jedna z málo očakávaných noviniek. Ako blesk z jasného neba zasiahla svet Formuly 1 správa, že tím Williams opúšťa jeho šéf Jost Capito i technický riaditeľ François-Xavier Demaison.

Mattia Binotto nebude jediným šéfom tímu Formuly 1, ktorý síce skončil poslednú sezónu vo svojom úrade, ale už v ňom nezačne novú. Stane sa tak ani nie dva roky po tom, čo Jost Capito nastúpil do funkcie výkonného riaditeľa Williams Racing a takisto šéfa tohto tradičného tímu. Do funkcie bol menovaný presne 17. decembra 2020 a 12. decembra 2022 tím opúšťa.

Spolu s nemeckým šéfom britského celku sa porúča aj jeho dlhoročný spolupracovník François-Xavier Demaison, s ktorým pôsobil niekoľko rokov vo Volkswagene. Úlohy mali vtedy rozdelené rovnako, Capito zastával funkciu riaditeľa Volkswagen Motorsport, kým „FX“ tam od roku 2016 pôsobil ako technický riaditeľ. Rovnakej roly sa od marca 2021, po vymenovaní svojím niekdajším spolupracovníkom, ujal aj vo Williamse.

Treba povedať, že necelé dva roky sú v takto vysokých funkciách veľmi krátka doba, no vo Williamse sa aj tak rozhodli pre zmenu. Aj za tú krátku dobu si však Jost získal rešpekt a popularitu. Asi jeho najznámejším ťahom sa stane odvážne angažovanie Logana Sargeanta ako nového pilota stajne. Vytlačí pritom zo sedačky Nicholasa Latifiho, ktorý do tímovej pokladnice prispieval desiatkami miliónov dolárov.

„Pred štartom sezóny 2023 Williams Racing oznamuje, že po dvoch rokoch odchádza z funkcie šéfa tímu z Grove jeho výkonný riaditeľ a šéf tímu Jost Capito. Technický riaditeľ FX Demaison takisto opustí svoju funkciu,“ uvádza sa v krátkom stanovisku stajne.

„Williams Racing včas oznámi nového šéfa tímu a technického riaditeľa,“ dodáva.

Nie je úplne zrejmé, odkiaľ vietor fúka. Toto stanovisko však prišlo ako blesk z jasného neba a nikto ani len nenaznačoval, že by sa niečo také mohlo stať. Napriek nelichotivým výsledkom len málokto spochybňoval pozíciu Josta Capita ako muža na správnom mieste. Z krátkeho tlačového stanoviska nie je jasné ani to, či boli títo dvaja muži odvolaní alebo rezignovali na vlastnú žiadosť.

„Bolo mi obrovskou cťou viesť Williams Racing počas posledných dvoch sezón a položiť základy nových začiatkov tohto skvelého tímu. Už sa teším, až budem môcť sledovať, ako tím pokračuje na svojej ceste za úspechmi,“ povedal stručne Capito na rozlúčku.

Jeho nadriadený, predseda predstavenstvo spoločnosti Dorilton Capital, Matthew Savage, povedal: „Radi by sme Jostovi poďakovali za jeho tvrdú prácu a odhodlanie. Pustili sme sa do rozsiahleho transformačného procesu v snahe oživiť Williams Racing. Sme vďační, že Jost odložil svoj plánovaný odchod do dôchodku a prijal túto výzvu. Pred ďalšou fázou transformačného procesu odovzdá opraty niekomu inému. Zároveň by sme sa chceli poďakovať aj FX Demaisonovi za jeho prínos a prajeme mu len to najlepšie smerom do budúcna.“