logo F1online.sk

Potrebujeme ešte tak dva alebo tri roky, znie z Williamsu

Alex Albon
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 12. 2022

Tím Williams blúdi v temnotách už od roku 2018, čo je naozaj dlhá doba. Až na sezónu 2021, keď sa stajňa z Grove dostala aspoň na ôsme miesto Pohára konštruktérov, skončil tento tradičný tím zakaždým na chvoste celkového hodnotenia. Williams síce už vidí svetielko na konci tunela, no aj technický riaditeľ stajne François-Xavier Demaison vyzýva na trpezlivosť.

Bývalý spolupracovník Josta Capita vo Volkswagene, kde „FX“ pôsobil ako technický riaditeľ Volkswagen Motorsport a mal teda pod palcom vývoj všetkých projektov značky vo svete motoršportu, presedlal v marci 2021 na Formulu 1. Tam sa spolu s bývalým kolegom snaží pozdvihnúť vlajku tohto tradičného tímu a voviesť ho do novej éry.

Bude to však nejaký čas trvať. Williams má za sebou pomerne pozitívnu prvú sezónu pod novým vedením, a to napriek poslednému miestu. V tíme sa však snažia, aby realizmus prevládol nad optimizmom.

„Do modernizácie spoločnosti sme investovali veľké úsilie a prostriedky,“ hovorí FX Demaison na margo zmien pod dohľadom nového majiteľa Dorilton Capital. „Z mnohých dôvodov – najmä finančných – zostal Williams tak trochu zaseknutý v minulosti, takže bolo našou prioritou investovať do veterného tunela, investovať do továrne a investovať do ľudí.“

„Pomaly sa dostávame tam, kam potrebujeme, ale na vybudovanie tímu potrebujete tak dva až tri roky. Následne z neho potrebujete dostať maximum, čo sú ďalšie dva až tri roky,“ hovorí technický riaditeľ Williamsu.

„Inžinier nikdy nie je spokojný s rýchlosťou vývoja, takže vám nebudem dávať žiadne čísla, pretože to by naznačovalo, ako na tom sme. Napredujeme však dobre a vidím dobrú dynamiku.“

„Tím pracuje čoraz viac spoločne. Začínam cítiť takú pracovnú atmosféru, aká sa mi páči. Ľudia si vymieňajú skúsenosti, rozprávajú sa a diskutujú, hoci niekedy to sú ťažké diskusie. Sila tímu však spočíva v tom, že v kabíne môžete spoluhráčovi povedať, keď neodviedol dobrú prácu a musí sa zlepšiť smerom do budúcna. Práve tam smerujeme,“ dodal Demaison.