logo F1online.sk

Williams má nového technického riaditeľa, z Volkswagenu prichádza FX

Francois-Xavier Demaison
© Williams
Ladislav Király
Ladislav Király23. 3. 2021

Williams v utorok potvrdil angažovanie nového technického riaditeľa menom François-Xavier Demaison, ktorý prevezme zodpovednosť za technické operácie tímu vrátane dizajnu a aerodynamiky. Chlapík s prezývkou FX sa bude zodpovedať výkonnému riaditeľovi Jostovi Capitovi.

Demaison do tímu prichádza z Volkswagenu Motorsport, kde bol zodpovedný za technický vývoj prelomového elektrického pretekárskeho stroja ID.R, ktorý dosiahol viacero rekordov na Pikes Peaku či na Nürburgringu.

Okrem toho bol zodpovedný aj za dominantné Polo R WRC, ktoré vo WRC získalo všetky tri tituly štyrikrát po sebe, konkrétne v rokoch 2013 až 2016. FX počas svojej kariéry pracoval v F1 pre Renault i Peugeot, okrem toho sa venoval cestovným automobilom i rely a bol šéfinžinierom Subaru.

Do Volkswagenu Motorsport prišiel v roku 2011 a technickým riaditeľom dohliadajúcim na všetky projekty značky v motoršporte bol od roku 2016.

„Sme veľmi radi, že FX môžeme privítať v tíme,“ povedal Jost Capito. „Jeho technické schopnosti som videl z prvej ruky a jeho športové úspechy hovoria samé za seba. Vôbec nepochybujem o tom, že jeho vedomosti nám pomôžu spraviť ďalší dôležitý krok smerom k nášmu cieľu, ktorým je návrat k víťazeniu.“

„Na príchod do Williamsu Racing sa ozaj veľmi teším,“ uviedol Demaison. „Začínajú vzrušujúcu cestu zameranú na výrazné zlepšenie výkonu. Bude to obrovská výzva, ale neviem sa jej dočkať. Majú skvelý tím talentovaných ľudí a dúfam, že tak s nimi, ako aj s vrcholovým manažmentom, dokážem dobre pracovať na správnom vytesaní budúceho smerovania tak, aby sme tímu pomohli dosiahnuť jeho ciele.“