logo F1online.sk

Čo ak Sargeant nezíska superlicenciu? Niekto sa vraj už nájde

Logan Sargeant
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 10. 2022

Potvrdenie s podmienkou. Do kokpitu Williamsu v budúcej sezóne zasadne americký mladík Logan Sargeant, ale len v prípade, že na záverečnom podujatí sezóny v Abú Zabí potvrdí zisk superlicencie. Čo sa však stane, keď sa mu to náhodou nepodarí? Nuž, to nevedia ani vo Williamse.

Ak v Mexiku a Abú Zabí pôjde všetko hladko a Logan Sargeant odjazdí aspoň sto kilometrov, pribudne na jeho licenciu za každý odjazdený tréning po jednom bode. Tým zaokrúhli svoj zisk na 30 bodov.

Pred záverečným podujatím sezóny F2 v Abú Zabí tak bude matematika jasná, Logan potrebuje skončiť najhoršie celkovo šiesty. Momentálne je tretí a na siedmeho Liama Lawsona má náskok dvanásť bodov. Nedá sa teda povedať, že by záverečné podujatie bolo pre Sargeanta len formalitou.

Na otázku, či má Williams nejaký záložný plán v prípade, že sa americký mladík na posledných pretekoch prepadne, odpovedal šéf stajne Jost Capito nasledovne: „Nemáme žiadny konkrétny plán, nemáme žiadne meno.“

„Nájdu sa však jazdci, ktorí budú bez zmluvy. K dispozícii určite budú dobrí piloti s dostatočnými bodmi a superlicenciou, takže to bude v poriadku,“ pokrčil plecami Capito.

Williams bol na tohtoročnom prestupovom trhu veľmi aktívny. Ešte v jarnej fáze sezóny v Grove očakávali, že Nicholasa Latifiho nahradí v kokpite Oscar Piastri, ktorý mal prísť na hosťovanie z Alpinu. Po ňom sa na zoznam potenciálnych kandidátov dostal Nyck de Vries. Stajňa však nakoniec posadí do kokpitu svojho vlastného odchovanca Logana Sargeanta.

„Chceme ho čo najlepšie pripraviť a preto musí stráviť čo najviac času v aute. Preto ho necháme odjazdiť až tri voľné tréningy. Získa vďaka tomu ďalšie body, ktoré určite nebudú na škodu. Do auta tiež nasadne na posezónnych nováčikovských testoch,“ hovorí Capito.

„Je to tiež súčasť jeho prípravy, aby sa pred štartom novej sezóny dostal do čo najlepšej pozície,“ dodal šéf Williamsu, ktorého sa tiež spytovali na Sargeantov vzťah s budúcim tímovým kolegom Alexom Albonom a aké stanovisko zaujal v otázke jazdeckého zloženia britsko-thajský pretekár.

„Alex podporuje nasadenie mladého nováčika. Je lídrom tímu a má skúsenosti. Okrem toho je stále mladý a nedrží sa späť. Logana plne podporuje. Bavili sme sa o tom s Alexom a tiež sa zasadzoval za to, aby bol Logan v budúcej sezóne jeho tímovým kolegom,“ povedal Capito.