logo F1online.sk

Kto by mohol byť náhradník za Sargeanta? Podľa Capita každý so superlicenciou

Jost Capito
© Twitter/Williams Racing
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 11. 2022

Budeme v Brazílii pokračovať v špekuláciách okolo Micka Schumachera a Haasu alebo sa táto otázka na Interlagose definitívne rozlúskne? To zatiaľ netušíme a budeme sa musieť nechať prekvapiť. Tento víkend sa však v akcii predstaví aj Logan Sargeant, ktorý naháňa každý bodík v snahe skompletizovať ich čo najviac a dostať v budúcom roku sedačku v F1. Stále je tu totiž možnosť, že sa to nepodarí, takže Williams by mal byť v strehu.

Stajňa z Grove sa v Mexiku dopustila menšieho trapasu, keď Logan Sargeant odjazdil v prvom voľnom tréningu iba 96 kilometrov, kým na zisk jedného bodu potrebujete aspoň 100. Williams sa to pokúsi napraviť v Brazílii, kde Sargeant pôvodne nemal jazdiť, ale keďže ten bod potrebuje, nasadne do auta v druhom voľnom tréningu.

Ak odjazdí v Brazílii i Abú Zabí po 100 kilometrov, zaokrúhli svoj bodový zisk na 30, čo by znamenalo, že na zisk superlicencie mu bude stačiť celkové šieste miesto vo Formule 2.

Síce sa to javí ako nepravdepodobné, ale určite nie je nemožné, že Sargeant sa v budúcom roku nebude môcť posadiť do auta. Šéf Williamsu Jost Capito už skôr priznal, že jeho celok nemá pre tento prípad pripravený žiadny „plán B“, takže by sme sa museli nechať prekvapiť.

„Keby nezískal superlicenciu, možnosťou pre nás bude každý so skúsenosťami a superlicenciou,“ prehlásil Capito v rozhovore pre Motorsport-Magazin.

Šéf Williamsu tiež dostal priamu otázku, či by v takom prípade mohol do auta naskočiť aj Mick Schumacher, no redaktor nemeckého magazínu sa priamej odpovede nedočkal. „Rokovali sme so všetkými, ktorí prichádzali do úvahy.“

„Zatiaľ nebolo rozhodnuté o tom, či Mick zostáva v Haase alebo nie. Nateraz by teda niečo také nebolo možné urobiť,“ dodal Capito.

Nemecký šéf britskej stajne však nepochybuje o tom, že jeho americký klenot napokon splní všetky podmienky. Nemá pred sebou takú náročnú úlohu a k zisku superlicencie mu bude stačiť aj priemerný víkend v Abú Zabí. Čo však viedlo Williams k tomu angažovať neskúseného amerického mladíka?

„V prvom rade jeho vývoj,“ prehlásil Capito. „Keď porovnáte jeho kvalifikačné výsledky s jeho tímovými kolegami, tak bol vždy lepším kvalifikantom – dokonca aj proti Piastrimu. To ukazuje, že rýchlosť má.“

„Musí sa však učiť. Podarilo sa mu preraziť a bol dobrý vo svojej nováčikovskej sezóne vo Formule 2, vyhral preteky a jazdil dobre v kvalifikáciách. Keď už ho máme v akadémii, musí sa rýchlo posunúť do Formuly 1 a ukázať, čo dokáže a čo sa naučí,“ povedal Capito.