logo F1online.sk

Ralf Schumacher žiada očistu FIA. Vraj v nej pracuje Wolffov donášač

Toto Wolff v garáži Mercedesu
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala3. 10. 2022

Celý singapurský víkend sa v padoku rozoberal rozpočtový strop a potenciálny trest pre Red Bull za to, že ho údajne prekročil. Ako je však možné, že sa takéto informácie dostali na verejnosť, ak FIA ešte neuzavrela vyšetrovanie? Ralf Schumacher má jeden tip.

Medzinárodná automobilová federácia zareagovala na chýry o tom, že dva tímy v roku 2021 nedodržali rozpočtový strop, len strohým stanoviskom. Uviedla, že vyšetrovanie ešte nie je uzavreté a všetky špekulácie nie sú ničím podložené, hoci konkurencia už veselo vyťahovala jedno obvinenie za druhým.

Christian Horner zaujal obranný postoj a rýchlym výpadom súperov upozornil, že ide o ohováranie, ktoré môže mať aj právne následky. Či sú zverejnené informácie o údajnom prekročení rozpočtového stropu pravdivé, však zatiaľ nevieme vyhodnotiť.

A nevieme ani vyhodnotiť, kto ich ako prvý pustil do éteru. V piatok o všetkom síce informoval Auto Motor und Sport a talianska Gazzetta dello Sport, no ich zdroje nepoznáme.

Cez víkend sa objavilo podozrenie, že možno šlo o bývalého zamestnanca Red Bullu, ktorý prestúpil do Mercedesu, no podľa Ralfa Schumachera by z toho mohla byť oveľa väčšia kauza ako donášanie medzi jednotlivými tímami.

Bývalý pilot efjednotky a komentátor nemeckej Sky Sports vyhlásil, že Toto Wolff má vo FIA de facto “svojho človeka”. “Všetci dobre vieme, že blízky dôverník a bývalý zamestnanec Tota Wolffa teraz pracuje na pozícii v rámci FIA,” uviedol Ralf Schumacher.

Pre podozrenie, že ho o predbežných výsledkoch vyšetrovania informoval tento “donášač”, Schumacher žiada očistu FIA. “Celá štruktúra sa totálne otriasla. FIA musí začať interné vyšetrovanie, pretože takto to nemôže fungovať. Informácie nemôžu takto unikať na verejnosť. To, čo sa práve deje, poškodzuje Formulu 1 a na vine je len FIA. Treba prešetriť FIA a možno ju aj potrestať.”

Kto má byť tá tajná osoba v štruktúrach FIA? Tu môžeme len špekulovať, no pozornejší fanúšikovia si spomenú na kauzu druhého kotviaceho lanka Mercedesu, o ktorom sme písali v júni v článku Kauza druhé kotviace lanko: Pomohla Mercedesu tajomníčka FIA? Pri tejto kontroverzii vysvitlo, že tajomníčkou FIA pre šport sa stala bývalá poradkyňa a právna zástupkyňa Tota Wolffa Shailla-Ann Raoová. Šéf Mercedesu vtedy obhajoval jej integritu.

Pokiaľ ide o samotného Wolffa, Ralf Schumacher v jeho útočných výpadoch smerom k Red Bullu vidí zatrpknutosť po prehranej Veľkej cene Abú Zabí 2021.

“Nech sa už v stredu dozvieme čokoľvek, z môjho pohľadu je Toto Wolff s tou jeho tvrdou kritikou len človekom, ktorý nevie prehrávať. Ešte stále neprehltol fakt, že vlani prehral boj o titul. To je hanba,” podal si šéfa Mercedesu.

Súvisiace články