logo F1online.sk

„Veľký pokrok“ chce v roku 2023 dosiahnuť aj McLaren

Daniel Ricciardo
© Motorsport Images/McLaren Media Centre
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 9. 2022

Tímy McLaren a Aston Martin si začiatok novej éry Formuly 1 rozhodne predstavovali inak. Dva britské tímy sa na zmeny pravidiel tešili a sľubovali si od nich, že im pomôžu sa aspoň priblížiť k bojom na čele štartového poľa. Tieto ambície sa však realitou nestali, a tak majú oba celky druhý pokus v sezóne 2023.

Štrukturálne zmeny a investície začal McLaren už pred rokmi. Na prechod do novej éry mal byť teoreticky pripravený lepšie než Aston Martin, ale monopost MCL36 mal od počiatku problémy. Tie naďalej postihujú aj druhého pilota stajne Daniela Ricciarda, kvôli ktorého katastrofickým výkonom vlastne ani nevieme, aké dobré ich auto je.

Šéf stajne Andreas Seidl však uisťuje, že nech je tohtoročný stroj akokoľvek dobrý, ten budúcoročný bude oveľa lepší.

„Myslím si, že to bude kombinácia,“ odpovedal šéf McLarenu na otázku, či si budúcoročný monopost zachová tohtoročnú koncepciu alebo ju zmení. „Technické pravidlá zostávajú viac-menej rovnaké. Je jasné, že nepríde k žiadnej revolúcii.“

„Súčasne však musíme uznať, že tímy na čele sú o viac ako sekundu rýchlejšie. Naším cieľom je preto veľký výkonnostný pokrok,“ dodal Seidl.

Jeho tím sa v tomto roku ocitol v súboji o štvrté miesto Pohára konštruktérov s Alpinom. Francúzsky i britský celok naďalej horúčkovito vyvíjajú, hoci už je jasné, že môžu skončiť prinajlepšom na štvrtom a prinajhoršom na piatom mieste.

Stále je to však lepšie, než to vyzeralo na úvodnom podujatí sezóny v Bahrajne, kde sme mali vážne obavy, že monopost McLarenu sa radí vôbec k tým najhorším na celom rošte. Stajňa však trpela v dôsledku problémov s brzdami, ktoré vraj mali nemalý vplyv na celú sezónu.

„Samozrejme, že nám to nepomohlo, pretože sme museli použiť značné zdroje na odstránenie tohto problému, ktoré by ste mohli okamžite využiť na zlepšenie výkonnosti monopostu, zvlášť v takej fáze sezóny,“ hovorí Seidl.

„Aj vzhľadom na ťažký štart však musíme akceptovať, že sme tam, kde sme, teda na štvrtom či piatom mieste. Stále je to dobrý pokrok v porovnaní s tým, kde sme sezónu začali,“ dodal Seidl.