logo F1online.sk

Abú Zabí malo na Latifiho jazdu negatívny vplyv, tvrdí Capito

Nicholas Latifi
© FOM/Screenshot
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 9. 2022

Nicholas Latifi je momentálne vo Formule 1 možno tým najneželanejším mužom. Ťažko by ste hľadali názor, podľa ktorého si kanadský pretekár zaslúži miesto v kokpite a mal by v F1 zostať. Zvlášť po Veľkej cene Talianska, keď ho na celej čiare porazil novic Nyck de Vries. V čase, keď Latifimu vo Formule 1 zvoní umieračik, prišiel so zaujímavým vyjadrením jeho šéf Jost Capito.

Ako veľmi ovplyvnili psychiku kanadského pretekára udalosti z VC Abú Zabí 2021? Latifi totiž bol na začiatku reťazca udalostí, na ktorého konci bol možno ten najsenzačnejší zvrat v dejinách Formuly 1. Nicholas si svoju nešťastnú haváriu poriadne „vyžral“.

Po skončení pretekov ho priam zaplavili nenávistné správy. Na sociálne siete mu písali tisíce „fanúšikov“ a ich správy boli plné posmechu, nenávisti a vyhrážok (aj smrťou). Asi ťažko si predstaviť, že by Latifiho niečo také neovplyvnilo.

„Museli sme mu neprestajne dvíhať sebadôveru,“ povedal šéf Williamsu Jost Capito pre High Performance Podcast. „Povedali sme, že sa nič nedeje, že je všetko v poriadku, ale je ťažké niekoho povzbudiť, pretože bol koniec sezóny a všetci išli na dovolenky.“

„Toto sú veci, ktoré musí každý prekonať sám. Bol si vedomý, že má našu plnú podporu a dali sme mu najavo naše absolútne presvedčenie o tom, že neurobil nič zlé.“

„K tej havárii, samozrejme, nikdy nemalo dôjsť, ale ak pretekáte, viete, že nehody sa stávajú. Jazdca z toho nikdy neviníme, také niečo sa skrátka pritrafí. Ak nechcete havarovať, tak musíte zostať doma,“ dodal Capito.

Niet pochýb o tom, že Latifi to mal po udalostiach z posledných pretekov sezóny ťažké. Nikdy nebol medzi fanúšikmi zvlášť populárny, je to skôr nenápadný „platič“, ktorého by väčšina radšej nemala v F1. Peniaze jeho otca síce pomohli Williamsu prežiť, ale to je tak jediný pozitívny pocit, ktorý k nemu väčšia časť verejnosti cíti.

Tá nehoda v Abú Zabí už zostane k Latifimu „prilepená“ naveky. Keď sa dnes povie jeho meno, každý si vybaví skôr obraz jeho havarovaného Williamsu na okruhu Yas Marina než jeho tvár. Vyrovnať sa s niečím takým môže byť náročné pre každého.

„Bolo to nesmierne ťažké, myslím, že by to bolo ťažké pre každého. Ak ste si tým neprešli, tak nemáte predstavu, aké to je,“ hovorí Capito.

„Aj keď si vypnete svoje sociálne siete, tak zostávate v kontakte s ľuďmi a nemôžete pred tým utiecť. Myslím si, že aj preto mu trvalo dosť dlho, kým v tejto sezóne našiel svoju konkurencieschopnosť. Som si istý, že tie udalosti mali na jeho jazdu vplyv. Musím povedať, že niečo také by veľmi ovplyvnilo aj moju jazdu, o tom nijak nepochybujem,“ hovorí šéf Williamsu.

„Dokážem to teda pochopiť a tiež je to dôvod, prečo sme mu dávali pocítiť našu dôveru a podporovali ho v priebehu celej sezóny. Vedeli sme, že sa vráti,“ dodáva Capito.

Súvisiace články