logo F1online.sk

Určite moje najlepšie preteky v tomto roku, povedal o VC Talianska Norris

Lando Norris
© Motorsport Images/McLaren Media Centre
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 9. 2022

McLaren sa v súboji o štvrté miesto Pohára konštruktérov drží, hoci Alpine v priebehu leta poriadne zabral a britský celok preskočil. Partičke z Wokingu sa podarilo v Monze svoju stratu znížiť, najmä vďaka ďalšiemu skvelému výkonu Landa Norrisa. Britský mladík skončil v Taliansku na siedmom mieste, no po pretekoch mal pocit, že ho tento výsledok bude ešte dlho prenasledovať.

Dá sa povedať, že Norris skončil na siedmom mieste nie vďaka svojmu autu a tímu, ale napriek svojmu autu a tímu. Voči McLarenu to asi bude znieť príliš kruto, ale pravdou je, že po štarte z tretieho miesta mohol Lando skončiť v Monze omnoho lepšie.

Všetko sa však začalo kaziť už na štarte, keď došlo k chybe pri štartovom nastavení auta, čo britský mladík mohol len ťažko ovplyvniť. Musel sa tak prebíjať DRS vláčikom vpred. Následne mu nepomohol vlastný tím, ktorý nezvolil ideálnu stratégiu a nechal ho na stredne tvrdých pneumatikách krúžiť príliš dlho. Nakoniec sa pri výmene pneumatík zdržal dlhšie, než by bolo vhodné.

„Môj prvý stint bol extrémne dlhý,“ povzdychol si Norris. „Myslím, že som zastavil až niekedy v 35. alebo 36. kole, povedal by som však, že to boli pravdepodobne jedny z mojich najlepších pretekov vo Formule 1 vôbec, minimálne po stránke manažmentu a jazdeckej trpezlivosti.“

„Určite to boli moje najlepšie preteky v tomto roku, ale takmer aj v celej mojej kariére v F1. Siedme miesto sa mi nezdá ako nejaký veľký úspech po tom, ako som sa dnes cítil, ale taký je život. Také veci sa stávajú, poučíme sa z toho a pôjdeme ďalej,“ dodal Norris.

Tento výsledok môže McLaren mrzieť zvlášť kvôli tomu, že ich hlavný súper v Pohári konštruktérov opúšťal Taliansko s prázdnymi rukami. Vďaka Norrisovmu šesťbodovému zápisu tak znížili stratu „iba“ na osemnásť bodov. Avšak na všetkom treba hľadať pozitíva.

„Boli to veľmi dobré preteky od oboch našich jazdcov,“ povedal šéf stajne Andreas Seidl. „Pokiaľ ide o Landa, bohužiaľ, mali sme príliš veľa problémov, čo nám zabránilo dosiahnuť lepší výsledok. Myslím si, že keby mal čisté preteky, mohol skončiť na piatom mieste.“

„Keď skončila fáza VSC, tak sme pri reštarte stratili pozíciu, no dokázali sme Fernanda opäť predbehnúť na trati, čo je povzbudivé vidieť. Kvôli nášmu tempu sme tento víkend očakávali oveľa viac problémov, takže to je ďalší povzbudivý element z týchto pretekov,“ dodal Seidl.