logo F1online.sk

Nečakaným kandidátom na sedačku v Haase je Nico Hülkenberg

Nico Hülkenberg
© Motorsport Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 9. 2022

Toto je prestupová sezóna ako sa patrí. Vo Formule 1 sme zvyknutí na tie najdivokejšie špekulácie a prekvapivé scenáre. Tento sa javí ako jeden z nich. Je to len posledný zúfalý výkrik manažérov Nica Hülkenberga alebo je nemecký veterán skutočne na prahu senzačného návratu na štartový rošt F1?

Tento týždeň môžeme mať takéto informácie, budúci zas prídu iné. Len si spomeňte na spojenie Pierra Gaslyho a tímu Alpine. Dokonca aj Christian Horner a Helmut Marko otvorene priznávali, že by odísť mohol. Stanovili si však podmienku, bude môcť odísť len v prípade, že FIA udelí superlicenciu Američanovi Coltonovi Hertovi. To sa s najväčšou pravdepodobnosťou nestalo a ani nestane. Medzinárodná automobilová federácia totiž podľa dostupných informácií nemieni dopustiť precedens, keď udelí jazdcovi s 32 bodmi na konte povolenie jazdiť vo Formule 1.

Ako by povedali bratia Česi, z Gaslyho spojenia s Alpinom zostalo v Monze iba „ticho po pěšině“ a francúzsky tím tak bude musieť hľadať inde.

Veci sa však medzitým diali na „americkom fronte“. Špekulácie okolo obmeny jazdeckej zostavy v tíme Haas totiž pôsobia celkom nezávisle od klebiet týkajúcich sa Alpinu. Čo bude s Mickom Schumacherom?

Nemecký mladík je stále členom akadémie Ferrari, ale podľa mnohých ním už dlho nebude. Hodnotiť Mickove výkony nie je cieľom tejto rozpravy. Chceme predostrieť zaujímavú informáciu, ktorú v nedávnej dobe vypustili dva nezávislé zdroje.

Niektorým to bude znieť šialene, niektorým nie, ale podľa nemeckého Auto Motor und Sportu i britského Autosportu je nemecký pretekár „vážnym kandidátom“ na sedačku v Haase, kde by mal doplniť svojho dlhoročného „kamaráta“ Kevina Magnussena. Jedná sa len o trik, ktorý v médiách skúša Nicov manažment alebo sa tieto správy skutočne zakladajú na pravde? Nuž, to necháme na vaše posúdenie. Je však pravdou, že odkedy Hulk v roku 2019 skončil v Renaulte, v prestupových špekuláciách sa objavuje pravidelne.

„Aj keď ešte nie je oficiálne potvrdené, že Mick Schumacher v tíme skončí, šéf stajne Günther Steiner v posledných týždňoch aktívne rokuje s ďalšími kandidátmi,“ uviedol žurnalista Adam Cooper z magazínu Autosport.

„Antonio Giovinazzi, ktorý s tímom v Monze absolvoval prvý voľný tréning, je už nejaký čas taktiež vysoko na zozname. Je tiež favoritom dodávateľa pohonných jednotiek Ferrari, hoci Steiner tvrdí, že taliansky tím v danej veci nerozhoduje a môže len podávať návrhy.“

„Hülkenberg je tiež na zozname kandidátov tímu Alpine, kde v minulosti jazdil a šéf tímu Otmar Szafnauer ho dobre pozná z čias, keď pôsobil vo Force Indii a Racing Pointe. Niektoré zdroje však naznačujú, že k miestu v Alpine sa približuje hviezda Formuly 2 Jack Doohan,“ hovorí Cooper.

Toho však počas víkendu v Monze trochu zarazil sám Otmar Szafnauer, ktorý médiám povedal, že Alpine neuvažuje o angažovaní nováčika.

V prípade Hülkenberga však Coopera podporil aj reportér Michael Schmidt z nemeckého Auto Motor und Sport, ktorý s rovnakou informáciou prišiel krátko pred ním. Nevylučuje sa však, že obaja mohli čerpať z rovnakého zdroja. Zároveň však poprel, že by kandidátom na miesto v Haase bol Giovinazzi.

„Nemali by sme za jeho účasťou v dvoch voľných tréningoch s Haasom hľadať viac. Ferrari skrátka chce osviežiť jeho cit v aute kvôli práci na simulátore,“ uviedol Schmidt.

„Haas si môže vyberať medzi skúsenosťami a rizikom. Osemnásobný víťaz veľkej ceny Daniel Ricciardo je lákavou možnosťou na papieri, ale Austrálčan sa svojimi súčasnými výkonmi vymanévroval až mimo hru. Ak by mu to totiž nevyšlo ani v novom tíme, jeho šéf by sa musel sám seba pýtať, prečo to nevidel už v dobe pred jeho podpisom.“

„V prípade Nica Hülkenberga to však neplatí. Ten od svojho odchodu z Renaultu v roku 2019 na rošte chýbal, ale počas svojich piatich veľkých cien, ktoré odjazdil ako náhradník, sa zakaždým okamžite dokázal vyrovnať svojmu tímovému kolegovi. Je preto považovaný za hlavného favorita na toto miesto,“ dodal Schmidt.