logo F1online.sk

Norris napriek bodom nie je optimista, Ricciardo sa opäť trápil

Daniel Ricciardo
© Motorsport Images/McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl4. 9. 2022

Trend zo soboty pokračoval v McLarene aj v nedeľu. Lando Norris osamotený držal zástavu britského tímu a po tuhom boji doviezol šesť bodov za siedme miesto. Daniel Ricciardo sa po celý čas trápil na chvoste poľa a skončil predposledný spomedzi klasifikovaných jazdcov.

Lando Norris sa dlho držal relatívne komfortne pred obomi monopostmi Alpinu, no do karát mu veľmi nezahrali virtuálny safety car a následný safety car. Oba Alpiny totiž mali k dispozícii čerstvé mäkké pneumatiky, kým Norris mal poruke len použité mäkké zmesi.

„Bez VSC a safety caru by som skončil tiež na siedmom mieste, avšak pred obomi Alpinmi. Oni mali aj trochu šťastia. Na konci som s tým nemohol veľa spraviť, no aj napriek tomu sme odviedli dobrú prácu a zvládli sme ťažké preteky. Len je otravné skončiť v cieli za Fernandom,“ skonštatoval Lando Norris.

Britský mladík sa pri slabej maximálke svojho monopostu len s námahou bránil pred Alonsom, ktorý mal čerstvejšie pneumatiky. Aj preto v McLarene počas safety caru, keď monoposty prechádzali cez boxovú uličku, obuli ďalšiu mäkkú zmes. Norris stratil pozíciu voči Alonsovi, ktorý nezastavoval, no získal výhodu o niečo čerstvejších pneumatík a v závere útočil na Španiela. Možno ak by Pérez nezmätkoval a nedával tak Alonsovi DRS, tak by Lando aspoň dostal šancu. Takto sa dostal akurát tak do DRS vláčika a na konci bol šťastný z toho, že sa vošiel do piatich sekúnd za Carlosa Sainza a poskočil cez neho na siedmu priečku.

„Bolo ťažké súperiť s Alpinom, boli proti mne dvaja a mohli to hrať strategicky. Šieste miesto by bolo maximom, no beriem aj siedme,“ pokračoval pilot McLarenu, ktorý nie je pred Monzou veľký optimista. „Holandsko bolo pred rokom našou najhoršou traťou, teraz sme na tom boli lepšie. Mysleli sme si však, že budeme bližšie. V Monze sa zrejme budeme pri nízkom prítlaku viac trápiť. Pri vyššom prítlaku sme trochu lepší, no stále sme na míle vzdialení od špičky. V najbližšom čase nás čaká zopár veľmi ťažkých pretekov,“ uzavrel.

Daniel Ricciardo dnes skúsil všetky zmesi pneumatík, absolvoval štyri zastávky v boxoch. Nepomohlo však nič. Dokázal zdolať len Nicholasa Latifiho a cieľovú čiaru preťal na sedemnástom mieste. Svoju sériu bez bodov natiahol na tri preteky v rade – v Maďarsku i Belgicku skončil pätnásty.

„Je ťažké, keď prídete na trať a cítite odhodlanie, no viete, že vás nevydarená kvalifikácia zabolí. Pri bežnom priebehu nemôžete len tak preskočiť sedem či deväť monopostov. Miestami som mal lepšiu rýchlosť ako tí naokolo, no nedokázal som ju využiť a potom sa pomerne rýchlo stratila. Prežívam ťažkých pár pretekov, resp. sezónu, no nevzdávam sa. Stále sa chcem pokúsiť o niečo dobré, kde snáď objavím niečo z minuloročného kúzla,“ nádejá sa Daniel Ricciardo.

McLaren stráca na štvrtý Alpine v Pohári konštruktérov už 24 bodov. „Lando mal na konci smolu pri safety care, musel dodatočne zastaviť, aby sa ubránil proti autám, ktoré sa pokúšali o to isté. Prišiel kvôli tomu o pozíciu voči Fernandovi, ktorý mal čerstvejšie pneumatiky a mohol ísť do konca. Pre Daniela bolo ťažké prebojovávať sa zo sedemnásteho miesta. Žiaľ, neprišli žiadne príležitosti, ktoré by mu pomohli. Naši stratégovia dnes museli prijímať náročné rozhodnutia, no urobili správne kroky, rovnako aj naši mechanici pracovali výborne,“ zhodnotil šéf tímu Andreas Seidl.