logo F1online.sk

V McLarene pomýšľajú na dvojité body

Lando Norris
© Motorsport Images/McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl27. 8. 2022

McLaren mal v sobotu v hre prakticky len jedného pilota, no ten opäť príliš nezažiaril. V britskej stajni sa napriek tomu chcú v pretekoch dostať na body s obomi autami.

Lando Norris už od piatka vedel o svojej penalizácii za výmenu komponentov pohonnej jednotky. Jeho cieľom bolo zdolať aspoň niekoho zo šestice, ktorá bola odsúdená na štart z chvosta poľa. Čiastočne sa mu to podarilo, odštartuje z osemnásteho miesta.

„Zdolal som aspoň niektorých, na Estebana Ocona som však dnes jednoducho nemal. Okrem toho šlo všetko podľa plánu, aj keď sme dnes nemohli veľa dosiahnuť. Je ťažké povedať, na čo budeme mať v nedeľu z osemnástej priečky. Cítim, že auto je celkom solídne a celkovo som pred pretekmi v relatívne dobrej pozícii,“ skonštatoval Lando Norris, ktorý sa bude s čerstvým motorom predierať z konca poľa.

Na nedeľu si stanovil jasný cieľ. „Nebude ľahké dostať sa na body, no práve to je môj cieľ. Uvidíme, či nám zahrá do karát nejaký safety car alebo iné okolnosti. Bude to tesné. Mercedes bude v nedeľu rýchlejší, Alpine je na tom dobre, v mixe sú AlphaTauri i Aston Martin. Budeme to mať ťažké, no verím, že sa mi podarí posunúť dopredu,“ doplnil britský mladík, ktorý v Q3 odjazdil len jedno kolo na použitých pneumatikách. Zostávajúcu čerstvú zmes si radšej odložil, aj keď sa tým pripravil o možnosť zdolať Estebana Ocona, ktorý má tiež penalizáciu. „Ak by som použil čerstvú sadu, možno by sa mi podarilo dostať sa na siedme miesto, no dnes sme nešli po pozíciách. Radšej som si ušetril čerstvú zmes v záujme čo najlepšej stratégie na preteky.“

Daniel Ricciardo bol teda osamotenou kvalifikačnou nádejou McLarenu, no tesne sa nedostal do Q3. Kvalifikoval sa jedenásty a vďaka penalizáciám odštartuje siedmy. „Hneď po dokončení kola mi bolo jasné, že to nebolo najlepšie. Opäť raz mi chýbal ten kúsok… Kvôli trestom získam pár miest k dobru, čo by mi mohlo pomôcť. Alex Albon by mal byť určite mojím cieľom, aj keď je celý víkend rýchly. Za mnou sú viaceré rýchle autá, no myslím si, že by som sa mal pokúsiť udržať vpredu čo najdlhšie. Ak by sa mi podaril prvý stint, mohol by som si tým kúpiť nejaký čas pre zvyšok pretekov,“ myslí si Daniel Ricciardo.

Austrálčan zvolil v Q2 so svojím tímom zaujímavú stratégiu. Rozhodol sa len pre jediný meraný pokus na konci druhej časti kvalifikácie. Bolo zvláštne, keď Ricciardo dlho nevychádzal z garáže. McLaren vo svojom textovom prenose napísal, že na jeho aute nebol technický problém, no Daniel sa rozhodol počkať na jeden meraný pokus. Samozrejme, určite tomu predchádzala aj konzultácia s jeho inžinierom či stratégmi…

Uvidíme, aký vplyv bude mať neplánovaná výmena špecifikácie zadného krídla na monoposte Daniela Ricciarda. „Ráno sme mali poruchu, neplánovane mi menili zadné krídlo. Nie je to tá verzia, ktorú preferujeme. Uvidíme, možno bude fungovať skvele (úsmev). Sme relatívne konkurencieschopní, v pretekoch neočakávam žiadnu katastrofu. Nie som si istý, či budeme môcť bojovať s Alpine, no teším sa na nedeľu,“ uzavrel Austrálčan.

Siedme a osemnáste miesto na štarte nie sú v McLarene dôvodom na veľkú spokojnosť. „Vzhľadom na okolnosti sme v kvalifikácii prijali určité rozhodnutia, ktoré nám, veríme, pomôžu v pretekoch. Naším cieľom je pobiť sa o body s obomi autami. Premiešaný štartový rošt by mohol priniesť vzrušujúce preteky,“ vyhlásil šéf tímu Andreas Seidl.