logo F1online.sk

Verstappen v kvalifikácii deklasoval konkurenciu, no Sainz má pole position

Max Verstappen
© Twitter/Red Bull Racing
Milan Kubala
Milan Kubala27. 8. 2022

Toto bola demonštrácia sily, akú sme v tejto sezóne ešte nevideli. Max Verstappen suverénne ovládol belgickú kvalifikáciu, hoci na to ani nemal poriadny dôvod. Druhému Carlosovi Sainzovi nadelil viac ako šesť desatín sekundy.

Max Verstappen sa v sobotu blysol časom 1:43,665, na ktorý nemal nárok jeho tímový kolega Sergio Pérez a ani Ferrari. A to dokonca aj napriek tomu, že Charles Leclerc v Q3 pomáhal svojmu tímovému kolegovi jazdou v zákryte. Pripomeňme tiež, že Max Verstappen v Q3 odjazdil len jedno merané kolo, kým jeho súperi mali dva pokusy.

Vďaka tomu, že dnes porazil Charlesa Leclerca, v nedeľu bude štartovať pred ním. Nebude to však z najvýhodnejšej pozície na štarte, ale z pätnástej priečky. Na čele štartového roštu bude v nedeľu stáť Carlos Sainz, ktorý vďaka Verstappenovej penalizácii “zdedí” pole position.

Sergio Pérez sa bude po dnešnom výsledku azda aj červenať. Na Maxa Verstappena stratil takmer osem desatín sekundy, na čo si určite vyžiada dlhú analýzu. Tak či onak, v nedeľu bude stáť v prvom rade. Preteková rýchlosť Red Bullu naznačuje, že by mohol potrápiť Sainza pred sebou.

Štvrté miesto si dnes vybojoval Charles Leclerc, ktorý sa po nehode v treťom tréningu dal rýchlo dokopy. Dokopy sa však rozhodne nedali inžinieri Ferrari, ktorí opäť raz spravili chybu. I napriek tomu, že Monačan mal v Q3 len pomôcť Carlosovi Sainzovi so zákrytom, mu nasadili novú mäkkú zmes pneumatík. “Čo mám robiť s tými gumami?” nechápavo sa pýtal Leclerc očakávajúc, že si čerstvé softy radšej nechá na neskôr.

Inžinier sa mu za chybu ospravedlnil a napokon mu prikázal predsa len odjazdiť meraný čas. Vďaka nemu bude v nedeľu štartovať zo šestnásteho miesta, hoci to by sa mu takmer určite podarilo aj na použitej zmesi. Piaty Esteban Ocon totiž stratil viac ako šesť desatín.

Šieste miesto získal Fernando Alonso, ktorému v kvalifikácii pomáhal Esteban Ocon tým, že mu na rovinke Kemmel rozrážal vzduch. Napokon je z toho skvelý výsledok, Alonso bude totiž štartovať z tretieho miesta.

Mercedesy sa totálne prepadli. Keď Bono oznámil Lewisovi Hamiltonovi, že stratil “1,8 na Verstappena”, neveriacky sa spýtal: “1,8 sekundy?!” George Russell zaostal o ďalšie tri desatinky.

Hrdinom dňa sa stal Alex Albon, ktorý postúpil až do tretej časti kvalifikácie. Štartovať bude zo šiesteho miesta. Do Q3 sa ešte prebojoval Lando Norris, no po penalizácii sa prepadne.

Poradie na štartovom rošte po udelení trestov:

  1. Sainz
  2. Pérez
  3. Alonso
  4. Hamilton
  5. Russell
  6. Albon
  7. Ricciardo
  8. Gasly
  9. Stroll
  10. Vettel
  11. Latifi
  12. Magnussen
  13. Cunoda
  14. Bottas
  15. Verstappen
  16. Leclerc
  17. Ocon
  18. Norris
  19. Čou
  20. Schumacher
Image