logo F1online.sk

Pérez chce, aby mu Red Bull pomohol inak nastaviť auto

Sergio Pérez a Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala29. 8. 2022

Čím je aktuálny ročník v pokročilejšej fáze, tým je rozdiel medzi Maxom Verstappenom a Sergiom Pérezom väčší. Mexičan je odhodlaný s tým niečo robiť. Svoj tím žiada, aby mu nenútil Verstappenove nastavenia a dovolil mu vybrať sa svojou cestou. Momentálne mu totiž monopost nevyhovuje tak ako jeho kolegovi.

V úvode sezóny bol Sergio Pérez vyrovnaným súperom Maxa Verstappena. Postupom času však Red Bull našiel spôsob, ako z mierne nedotáčavého monopostu spraviť pretáčavý, čo veľmi tešilo obhajcu jazdeckého titulu. Ten už v minulých sezónach ukázal, že mu nerobí problém nervóznejšia zadná časť auta. To bola v skutočnosti výhoda Red Bullu; objektívne platí, že pretáčavejšie auto je rýchlejšie ako nedotáčavé, no problém je v tom, že nie každý pilot dokáže jazdiť s tak agresívne nastaveným monopostom ako Max Verstappen.

Sergio Pérez po víkende v Belgicku prezradil, že jeho pocity v aute sa zmenili. “Určite je pravda, že monopost je od začiatku sezóny rýchlejší, ale na druhej strane sa v ňom necítim tak komfortne, ako v úvode ročníka.”

Mexičan v kvalifikácii stratil na svojho kolegu osem desatín, aj keď v Q3 odjazdil dva merané pokusy v porovnaní s Verstappenovým jediným. A aj keď Verstappen štartoval štrnásty a Pérez druhý, v cieli mal Max Verstappen osemnásť sekúnd k dobru.

“Musím na tom popracovať, aby som z auta dostal maximum,” pokračoval v súvislosti s nastaveniami monopostu, ktoré mu nie celkom vyhovujú. “Niekedy vám to príde úplne prirodzené a z auta dostanete maximum. Niekedy však musíte pracovať naozaj tvrdo, všetko hĺbkovo analyzovať, aby sa vám to podarilo. My sme teraz ten druhý prípad.”

Keď Sergio Pérez v minulej sezóne strácal na Maxa Verstappena, Red Bull mu naordinoval Holanďanove nastavenia monopostu. Podobné rozhodnutie padlo aj pred letnou prestávkou, keď Helmut Marko vyhlásil, že Pérez je už na dovolenke, hoci sa prestávka ešte nezačala.

Pérez od svojho tímu chce, aby s inžiniermi začali hľadať také nastavenia, ktoré mu budú viac vyhovovať. “Dúfam, že od tohto víkendu začneme nastavovať naše autá trochu inak, aby sme odhalili odlišnosti, ktoré by mohli pomôcť zlepšiť moje výkony.”

Christian Horner dostal v padoku otázku, či sa Sergio Pérez v Belgicku trápil. Horner vysvetlil, že o to nešlo a Pérez nezaznamenal žiadne vážne problémy. Rozdiel v ich výkonoch spôsobil len Max Verstappen, ktorý bol nedotknuteľný. “On lietal, akoby bol z inej planéty,” utrúsil Pérez.

“Max bol skrátka vo svojej vlastnej lige. To neplatí len o nedeli, ale o celom víkende,” uviedol Horner. “V minulosti tu bol excelentný a dnes v podstate trafil homerun. Veď sa pozrite: Jeho najrýchlejšie kolo na stredne tvrdej zmesi nik neprekonal, hoci Charles Leclerc to v závere skúsil na softoch.”

“Max vyhral kvalifikáciu i napriek tomu, že počas nej nasadil len dve mäkké sady. A to ani neodjazdil posledný pokus. Tento víkend podal ohromný výkon,” doplnil šéf stajne.