logo F1online.sk

Alonso sa ospravedlnil Hamiltonovi za svoje správanie v Spa

Incident medzi Fernandom Alonsom a Lewisom Hamiltonom
© FOM
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková1. 9. 2022

Fernando Alonso sa ospravedlnil Lewisovi Hamiltonovi za to, že ho v tímovom rádiu po kolízii na Veľkej cene Belgicka nazval idiotom. Španiel však zároveň upozornil na prehnanú reakciu médií a predstavil aj taktiku, ktorá mu má v budúcnosti pomôcť sa takýmto nešťastným vyhláseniam vyhnúť.

K incidentu medzi oboma pilotmi došlo hneď v úvodnom kole pretekov v Spa. Hamilton musel následne odstúpiť, pričom za kolíziu prevzal plnú zodpovednosť.

Najbúrlivejšie reakcie však vyvolali Alonsove komentáre vo vysielačke. Španiel totiž adresoval kritiku svojmu bývalému tímovému kolegovi, keď povedal, že Hamilton vie jazdiť len vtedy, ak štartuje prvý. Britský pilot na to potom reagoval slovami, že je dobré vedieť, čo k nemu Alonso cíti. Nešiel sa mu preto ani ospravedlniť.

Po opadnutí emócií Alonso krátko pred VC Holandska uviedol, že tieto vyjadrenia neodrážajú to, čo si v skutočnosti o sedemnásobnom šampiónovi myslí. Zároveň naznačil, že s Britom médiá zaobchádzajú v rukavičkách. „V prvom rade chcem povedať, že Lewis je šampión a legenda našej doby. Avšak ak nazvete idiotom britského jazdca, vyvolá to obrovskú reakciu médií. Iné je to v prípade, keď sa niečo také povie na adresu Carlosa Sainza, Checa Péreza či mňa.“

„Ak niečo také poviete latinsko-americkému jazdcovi, je to o niečo zábavnejšie. Keď také slová adresujete iným, vníma sa to vážnejšie. Ale v každom prípade sa ospravedlňujem. Nemyslel som to tak,“ bráni sa pilot Alpine.

Okrem toho si Alonso nestojí ani za svojím tvrdením, že Hamilton dokáže pretekať len z predných pozícií. „Nie, to si v skutočnosti nemyslím. Existujú fakty, že to tak nie je. Bolo to niečo, čo som povedal v zápale boja. Ale nič z toho, čo som povedal, nie je pravda, fakty to vyvracajú. Mám voči nemu obrovský rešpekt. V Zandvoorte sa mu ospravedlním, nemám s ním absolútne žiadny problém.“

„Adrenalín, ktorý ma v danom okamihu zaplavil, ma prinútil vysloviť veci, ktoré som nemal povedať. Ale zároveň to bol podľa môjho názoru pretekársky incident. Úprimne, nemyslím si, že mi v tom momente bolo čo vyčítať. Je to jasné pri pohľade na opakované zábery. Bol to incident z prvého kola, všetci sme boli veľmi blízko pri sebe,“  myslí si 41-ročný jazdec.

Rodák z Ovieda zároveň upozornil na tienistú stránku vysielačkovej komunikácie. „Keď niečo poviete do vysielačky, v tej chvíli sa rozprávate len so svojím inžinierom. Samozrejme, mali by ste brať na vedomie, že je to verejné. Keď vo futbale niečo poviete svojmu spoluhráčovi po tvrdom zákroku, tak sa to nevysiela.“

Alonso preto hovorí, že v budúcnosti si bude dávať väčší pozor na to, čo vypustí z úst. „Určite. Vo vysielačke budem veľmi ticho. Je to šport, v ktorom idú na verejnosť veci, ktoré by mal tím držať pod pokrievkou. Budem sa teda vždy snažiť vo vysielačke mlčať, a tak sa nestanem súčasťou šou, s ktorou nesúhlasím. Ako som povedal, je to jediný šport, v ktorom je to takto. Vo futbale, v tenise, v čomkoľvek, môžete mať chvíle súkromia.“

„Všetky veci, ktoré sa vysielajú, sú zvyčajne trochu pikantné, pretože je tu snaha okoreniť preteky. Ja tomu rozumiem. Bohužiaľ, ak sa tomu chcete vyhnúť, musíte neustále mlčať,“ dodal pilot tímu Alpine.