logo F1online.sk

Gasly hromžil aj si vydýchol: Zostávalo mi 90 sekúnd, inak by som neštartoval

Pierre Gasly
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala29. 8. 2022

Pierre Gasly mal pred štartom Veľkej ceny Belgicka nenápadné, ale o to vážnejšie problémy. Pre ne musel vyštartovať z boxovej uličky, no prezradil, že nechýbalo veľa a nemusel odštartovať vôbec. Rozhodlo 90 sekúnd.

Osud Júkiho Cunodu bol už dávno spečatený; AlphaTauri vyhodnotila, že najvýhodnejšie bude vymeniť mu pohonnú jednotku, čo ho však odsúdilo na štart z pitlane. Jediným želiezkom v ohni tak bol Pierre Gasly, ktorý sa mal postaviť na ôsme miesto.

Francúzsky pilot však na štartovom rošte chýbal. Kým jeho súperi sa pomaly chystali na štart, v garáži AlphaTauri sa odohrávala veľká dráma. Mechanici nakoniec vyhrali preteky s časom, ale len tesne.

“Nesmierne ma teší, ako sme zvládli tieto preteky. Najskôr som zúril, pretože sme mali štartovať z ôsmeho miesta. Neviem, čo sa presne stalo, ale na aute sme mali elektrický problém, preto nechcelo naštartovať,” vysvetľoval svoj štart z boxov Pierre Gasly, ktorý tak Maxovi Verstappenovi nevedomky pomohol zo štrnásteho na trináste miesto. “Auto sme museli zatlačiť späť do garáže. V tej chvíli mi povedali, že možno vôbec nebudeme pretekať. Avšak nejakých 90 sekúnd pred štartom naše auto opäť ožilo. Neviem, čo sa presne stalo.”

Gasly sa v boxoch ocitol medzi prvými už v desiatom kole. Následne prezul na tvrdé pneumatiky, na ktorých odjazdil dvanásť kôl, a na poslednú časť si zvolil mediumky. Nikto na nich neodjazdil dlhší stint ako Francúz, čo mu však pomohlo predbehnúť zvyšok štartového poľa a poskočiť na konečné deviate miesto.

“Po štarte z boxov som sa snažil udržať si koncentráciu a zachovať chladnú hlavu. V aute som chcel byť pokojný, aby som tú veľkú cenu odjazdil najlepšie, ako som mohol. Prekvapilo ma, že sme sa dokázali vrátiť do prvej desiatky, najmä po posledných veľkých cenách. Veľmi ma to teší,” usmieval sa.

Vďaka patrí boxovému múriku aj ďalšiemu členovi rodiny Red Bullu Alexovi Albonovi. “Myslím si, že sme prijali správne strategické rozhodnutia, vyšli nám undercuty. Boli sme dosť agresívni. Z tohto pohľadu som spokojný.”

“Myslím, že Alex mi ku koncu dosť pomohol, keď blokoval ostatných. My sme profitovali z jazdy na voľnej trati, využili sme rýchlosť nášho auta, keď som bol na trati osamotený, a zvolili sme správnu stratégiu. Z boxov to bolo zábavné a teraz rozmýšľam nad tým, čo sme mohli dosiahnuť, keby sme štartovali na ôsmom mieste, no pozrieme sa na to, čo sa presne stalo,” uviedol Gasly.

O Francúzovej budúcnosti sa v padoku živo špekuluje. Čoraz viac zdrojov tvrdí, že o služby Pierrea Gaslyho má záujem Alpine, ktorý je vraj pripravený zaplatiť zaňho aj zmluvnú pokutu. Samozrejme, všetko bude závisieť od rozhodnutia Ratifikačného výboru F1 a priebehu jednaní s Oscarom Piastrim.

Môžeme v priebehu týždňa čakať, že nás Gasly prekvapí nejakým vyhlásením? “Nie, z mojej strany nie,” odvetil pilot AlphaTauri.

Súvisiace články