logo F1online.sk

V treťom tréningu Red Bully potvrdili svoju silu, Pérez na čele

Sergio Pérez
© Twitter/Red Bull Racing
Milan Kubala
Milan Kubala27. 8. 2022

Ferrari sa počas noci nepodarilo veľmi pohnúť s náskokom Red Bullu Racing. Dvojica červených býkov mala opäť rýchlostne jednoznačne navrch, keď Sergio Pérez zajazdil čas na úrovni 1:40,047 a porazil tým tretieho Carlosa Sainza o takmer osem desatín sekundy.

V prospech tímu z Milton Keynes hrali podmienky na trati. Predpovede meteorológov o tom, že sa mierne oteplí a slnko vyhreje asfalt na okruhu, nevyšli. Vo Ferrari a v Mercedese tak mali opäť problémy s teplotami pneumatík, zatiaľ čo Red Bully lietali hneď od prvého meraného kola.

Red Bully na prvých dvoch priečkach delilo 137 tisícin sekundy, tretí Carlos Sainz stratil 0,777 sekundy. Po treťom tréningu môžeme predpovedať, že pole position dnes získa Sergio Pérez, keďže Max Verstappen bude štartovať z konca štartového roštu.

Štvrté miesto patrí Landovi Norrisovi, ktorému dýchal na chrbát Fernando Alonso. McLaren má v Belgicku dobrú rýchlosť a nebyť Norrisovho trestu, mohol pomýšľať na dobrý kvalifikačný výsledok. Danielovi Ricciardovi sa však rozhodne nedarí odkázať McLarenu, že predčasné ukončenie jeho zmluvy bola chyba.

Ako sme už spomenuli, Mercedesy sa rýchlostne neposunuli dopredu a Russell sa vytiahol len na šieste miesto, avšak medzi ním, Norrisom, Alonsom, Leclercom a Vettelom to bolo veľmi tesné. Poslední dvaja menovaní obsadili siedme a ôsme miesto.

V prvej desiatke máme ešte Estebana Ocona a Pierrea Gaslyho.

Dnešné jazdy prerušila jedna červená vlajka, o ktorú sa postaral Charles Leclerc. V Malmedy musel korigovať pretáčavý monopost, no vyletel až na štrk a pravou stranou auta trafil bariéru. Monopost našťastie neutrpel vážne poškodenie a Monačanovi sa podarilo vrátiť do boxov.

V súvislosti s Leclercom ešte prezraďme, že pred tretím tréningom nasadil nový spaľovací motor, turbo, MGU-H a výfuk. Keďže pri všetkých spomínaných komponentoch prekročil povolenú alokáciu a jeho trest sa vyšplhal nad pätnásť pozícií, polemiky z dnešného rána môžeme vyhodiť von oknom: Charles Leclerc bude štartovať z chvosta štartového roštu.

Motorové komponenty menili v podobnom objeme aj Kuan-Jü Čou a Mick Schumacher, takže aj osudy týchto dvoch jazdcov sú spečatené. O poradí Verstappena, Leclerca, Norrisa, Ocona, Čoua a Schumachera na štarte rozhodne výsledok z kvalifikácie. Pred nimi by mal štartovať Valtteri Bottas, ktorý má stratiť len 15 miest za výmenu motorových komponentov a ďalších päť miest za výmenu obalu prevodovky, teda nie je nútený štartovať “z chvosta”.

https://pbs.twimg.com/media/FbKo5S7UEAIKllJ?format=jpg&name=medium