logo F1online.sk

Prvý tréning priniesol tri poruchy, dážď a najrýchlejší čas Carlosa Sainza

Carlos Sainz
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 8. 2022

Dianie v Belgicku je zatiaľ nabité udalosťami, na trati i mimo nej. Intenzívne dianie sa prenieslo aj na pretekársky okruh, kde ako sa ukázalo v prvom tréningu, nastal trochu bolehlav po dlhej dovolenke. Počasie ani technika zatiaľ svojich pánov neposlúchajú.

Hneď trojica pilotov nedokončila pre poruchu svoje jazdy. Už tradične medzi nimi nemôže chýbať Valtteri Bottas, ktorý má v tomto roku hádam už tisícu poruchu. Problémy Alfy Romeo trvajú prakticky už od predsezónnych testov a fínsky pretekár neodjazdil v prvom tréningu ani jedno poriadne kolo.

Nasledoval Esteban Ocon, ktorý do vysielačky hlásil technický problém. Ako sa ukázalo, bol to hnací hriadeľ, ktorý účinkovanie francúzskeho pretekára ukončil už po piatich kolách.

Tretím do partie bol Kevin Magnussen, ktorý svojou poruchou (jeho šéf ju neskôr pomenoval ako „problém s vysokonapäťovým systémom“) spôsobil červené vlajky. Monopost zostal odstavený za prvou zákrutou a kontrolka nad airboxom blikala na červeno, čo znamenalo, že auto bolo pod prúdom a maršali naňho nesmeli siahať. Z garáže Haasu sa tak museli vypraviť mechanici a tréning bol nakoniec prerušený na viac ako desať minút.

Reštart prišiel asi desať minút pred koncom, no krátko nato zavítal do Spa-Francorchamps dážď, ktorý akékoľvek snahy na zlepšenie časov zmaril. V platnosti tak zostali výsledky ešte spred Magnussenovej poruchy. Najrýchlejšie časy zajazdili piloti Ferrari Carlos Sainz a Charles Leclerc. Tretí skončil Max Verstappen a štvrtý George Russell.

Celkové výsledky však vzhľadom na okolnosti nie sú príliš reprezentatívne.

Na záver ešte doplňme, že v prvom tréningu si svoju premiéru v rámci súťažného víkendu odbil Novozélandský mladík Liam Lawson, ktorý v kokpite AlphaTauri nahradil Pierra Gaslyho.

FOM