logo F1online.sk

Nedostalo sa mi zaslúženého uznania, ľutuje Kubica

Robert Kubica
© DPPI/Alfa Romeo
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 8. 2022

Príbeh a kariéra Roberta Kubicu sa premenili na jedno veľké „čo by bolo, keby…“, no na „keby“ sa nehrá v športe ani v živote. Poliakov príbeh je vskutku fascinujúci, ale mohol byť ešte rozprávkovejší. Čo keby nedošlo k tej nehode v roku 2011? Čo keby sa BMW nerozhodlo odísť z F1? Čo keby jeho tím pokračoval vo vývoji až do konca sezóny 2008?

Mike Krack poľského pretekára označil za „najlepšieho, akého kedy videl“. Zlomovým okamihom však bola jeho hororová nehoda v rely vo februári 2011. Po absolvovaní vyše dvadsiatich operácií sa mu v roku 2019 podaril nečakaný návrat do Formuly 1 s tímom Williams. Žiaľ, tento tím v tom roku postavil možno najhoršie auto v histórii svojej existencie a Kubicu, ktorého pravá ruka sa po nehode nikdy nedala celkom do poriadku, pravidelne porážal nováčik George Russell.

„Po mojej nehode v roku 2011 som si nemyslel, že sa mi podarí vrátiť do Formuly 1. Preto považujem návrat s Williamsom za najväčší úspech v mojej kariére,“ povedal Kubica v rozhovore pre RacingNews365.com.

„Škoda, že auto v tom roku nebolo dobré, kvôli tomu majú fanúšikovia na môj comeback málo spomienok. Rovnako tak ľudia zabúdajú na to, že som to bol ja, komu sa v tom roku podarilo vybojovať majstrovský bod. S tým autom to nebola jednoduchá úloha. Stále som hrdý na ten bod, ktorý sa mi na Veľkej cene Nemecka podarilo získať. V mojej pretekárskej kariére to bol dôležitý okamih,“ hovorí poľský pretekár.

„Bohužiaľ, ľudia na to veľmi rýchlo zabudnú, sčasti aj preto, že tam došlo k diskvalifikáciám a nakoniec mi kvôli tomu pripadol bod (v skutočnosti nedošlo k diskvalifikáciám, ale dodatočnému penalizovaniu pilotov Alfy Romeo, pozn. red.). To však nijak neznižuje môj úspech. Tak ako mnohým iným špičkovým športovcom, ani mne sa nedostalo zaslúženého uznania,“ myslí si rodák z Krakova.

„Bolo to vyvrcholenie dlhej cesty, ktorou som musel prejsť nielen pri svojom návrate do Formuly 1, ale tiež pri návrate do každodenného života. Bohužiaľ, je to moment, ktorý si pamätá len veľmi málo ľudí, ale tak to vo Formule 1 chodí.“

„Škoda, ale na druhej strane si uvedomujem, že veľa iných ľudí nedokáže to, čo dokážem ja po tej ťažkej nehode. Dokonca sa mi podarilo vrátiť do monopostu F1, aj keď som po nehode začínal prakticky od nuly. Skutočne som sa všetko musel učiť odznova, ale krok za krokom sa mi podarilo vrátiť a dokonca som odmietol niektoré skoršie príležitosti na návrat do F1. Moje telo na to totiž nebolo pripravené a ak by som sa vrátil, zrejme by som otvoril mnohé staré rany,“ dodal Kubica.