logo F1online.sk

Kubica spochybňuje svoj návrat do F1: Už viem, že nemusím pretekať za každú cenu

Robert Kubica
© Wikimedia Commons
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 12. 2023

Robert Kubica napísal jeden z najúžasnejších športových príbehov posledných rokov. Škoda, že Hollywood oň nebude mať záujem, keďže z hľadiska výsledkov skončil katastrofou. Poliakov návrat sa dokonalo kryl s jednou z najhorších sezón v dejinách Williamsu. Ako si na túto kapitolu svojej kariéry spomína so štvorročným odstupom?

Ak by predsa len nejaká spoločnosť mala záujem natočiť film o návrate Roberta Kubicu, jeho príbeh sa pravdepodobne bude končiť zhasnutím červených svetiel na Veľkej cene Austrálie v roku 2019. Poľský pretekár nepochybne zvíťazil nad sebou a nad svojím osudom, ale aj keď sa postaral o jediný bod svojho tímu v tom roku, zažil veľmi neúspešnú sezónu plnú vysokých porážok v súboji s tímovým kolegom Georgeom Russellom.

„Na túto tému mám dva pohľady. Ten prvý nie je úplne v súlade s mojím perfekcionizmom a hovorí: ‚Áno, dokázal som to!‘ Mám pocit, že som odviedol naozaj dobrú prácu. Nielen tým, že som sa vrátil do F1, ale keď sa pozriem, čo sa dialo, ako som na tom bol a ako to vyzeralo, tak som podľa mňa odviedol dobrú prácu,“ povedal Kubica v rozhovore pre Przegląd Sportowy.

Asi neprekvapí, že pred jeho návratom i po ňom sa všetko točilo okolo zdravotného stavu a obmedzeniach, s ktorými sa musel naučiť žiť a jazdiť. Je jasné, že jeho pravá ruka sa nikdy úplne nezahojí, ale napriek tomu sa dokázal vrátiť za volant a pretekať na špičkovej úrovni, čo je určite viac ako pozoruhodné.

„Pracoval som na sebe a dokázal som im všetko. Robili mi rôzne testy, posielali ma na kliniky, kde som absolvoval sériu vyšetrení. Prešiel som všetkými testami a vyšetreniami na jednom mieste a už ma posielali na ďalšie, aby mi robili nové vyšetrenia. Na jednej strane bolo normálne, že ma testovali a preverovali si rozličné čierne scenáre. Pravdepodobne keby som bol na ich mieste, tiež by som k tomu tak pristupoval,“ hovorí Kubica.

„Chápal som to, aj keď na druhej strane to bolo nepríjemné a destabilizujúce. Musel som vystúpiť zo svojej komfortnej zóny, pretože som chcel niečo dokázať a bol som presvedčený, že to dokážem,“ dodal krakovský rodák.

Ako sme uviedli, samotný príbeh po podpise zmluvy s Williamsom už nebol rozprávkou. V podstate sa točil okolo tej istej otázky: do akej miery ho ovplyvňujú jeho obmedzenia? Všetko má však podľa Roberta svoje pozitíva.

„Bolo by ľahké všetko zvaliť na moje obmedzenia. Myslím si však, že mojím najväčším nešportovým úspechom je, že dnes si už každý zvykol, aký som. Nikto sa na to už nepýta. Chcete ma? Tak taký jednoducho som,“ vyhlásil Kubica.

„V priebehu rokov som si uvedomil a skúsenosťami som dospel k záveru, že nemusím pretekať za každú cenu. Chcem nájsť správne prostredie, pretože viem, čo potrebujem, aby som sa v ňom cítil dobre,“ povedal poľský pretekár, ktorý na záver svojej vyčerpávajúcej odpovede ponúkol aj druhý pohľad na svoje ročné pôsobenie vo Williamse.

„S návratom do F1 súvisí aj druhý pohľad: po športovej stránke to s Williamsom už nemohlo skončiť horšie. Keď mám byť spravodlivý, k tejto skupine prechovávam veľký rešpekt, pretože tam bolo dosť ľudí, ktorí naozaj vedeli, čo robia. Bohužiaľ, boli sme v nesprávnom čase na nesprávnom mieste,“ uzavrel svoju myšlienku poľský pretekár.