logo F1online.sk

Alonsa by som vo Ferrari poľahky zdolal, prehlásil Kubica

Robert Kubica
© Twitter/F1
Tomáš Masár
Tomáš Masár21. 1. 2024

Robert Kubica mal v roku 2012 prestúpiť do Ferrari a stať sa tímovým kolegom Fernanda Alonsa – nebyť nešťastnej nehody v rely, pre ktorú Krakovčan takmer prišiel o ruku. Poliak tak nikdy nemohol ukázať, ako by si počínal vo vzájomnom súboji so Španielom. Je však presvedčený o tom, že by mal navrch.

Kubica bol počas pôsobenia v F1 považovaný za jedného z najtalentovanejších pilotov na štartovom rošte. Nikdy však nemal k dispozícii monopost, v ktorom by mohol naplno odkryť svoj potenciál.

Keď sa zdalo, že na pretekára sa konečne usmialo šťastie a mal na dosah veľký prestup, havaroval v rely a takmer prišiel nielen o ruku, ale aj život ako taký. Namiesto vytúženého angažmánu vo Ferrari prišla na rad zdĺhavá rekonvalescencia. Poliak sa síce do Formuly 1 napokon vrátil – vo farbách Williamsu -, ale až o mnoho rokov neskôr a bol len odtieňom svojho niekdajšieho ja.

Víťaz Veľkej ceny Kanady z roku 2008 je presvedčený o tom, že ak by si pred začiatkom sezóny 2011 nešťastne nezranil ruku a skompletizoval prestup do Ferrari, s Fernandom Alonsom by si poradil ľavou zadnou.

„Keď sme obaja pretekali v F1, navzájom sme sa rešpektovali,“ vyslovil sa o vzťahu s Alonsom Kubica pre taliansku Gazzettu dello Sport. „Zvykne sa hovoriť, že pre jazdca je tímový kolega prvým súperom, ktorého musí poraziť, ale ja som bol vždy zástancom tvrdenia, že ak chcete zvíťaziť, potrebujete zdolať každého a nielen svojho tímového kolegu.“

„Zdolať Fernanda za rovnakých podmienok by nebolo nič ťažké,“ utrúsil niekdajší pretekár BMW Sauberu a Renaultu. „V každom prípade by som si túto výzvu poriadne užil. V mnohých veciach uvažujeme rovnako a pre tím by bolo výhodou mať jazdcov, ktorí si dobre rozumejú. Možno by to medzi nami iskrilo, ale myslím si, že by sme spolu dokázali veľké veci.“

Na keby sa však nehrá. Osud to zariadil tak, že Kubica sa hviezdou F1 napokon nestal – hoci mal našliapnuté byť jedným z najúspešnejších pretekárov svojej generácie.

„Z prestupu do Maranella nakoniec nič nebolo, pretože osud mi naservíroval iný scenár. Onedlho však budem s červeným autom pretekať v Le Mans, z čoho mám takú istú radosť, ako keď som pred rokmi podpísal zmluvu s Ferrari,“ doplnil Kubica.