logo F1online.sk

Hamilton: Kubica je jedným z najtalentovanejších jazdcov, akým som kedy čelil

Robert Kubica
© Wikimedia Commons
Tomáš Masár
Tomáš Masár4. 2. 2024

Lewis Hamilton čelil počas dlhej kariéry mnohým kvalitným súperom, ale len štipke z nich venoval také slová chvály, ako Robertovi Kubicovi. Napriek tomu, že po boku Poliaka pretekal vo Formule 1 iba niekoľko sezón, ho označil za jedného z najtalentovanejších pretekárov, akým kedy čelil.

Mimoriadne talentovaný pretekár, ktorého postretla dávka smoly – nejak tak by sme mohli opísať Roberta Kubicu. Poliak mal našliapnuté za sľubnou kariérou, až jedného dňa havaroval na pretekoch rely a takmer prišiel o život. Z ťažkých zranení sa napokon síce pozviechal, ale pre obmedzenú hybnosť pravej ruky prišiel o sedačku vo Formule 1.

Hoci v F1 strávil iba niekoľko rokov, zanechal za sebou nezmazateľnú stopu. Ako inak by sa potom dali vysvetliť slová sedemnásobného šampióna plné obdivu a rešpektu?

„Roberta poznám spomedzi všetkých pretekárov najdlhšie, keďže sme spolu začali pretekať v motokárach už v roku 1998. Z môjho pohľadu je jedným z najtalentovanejších pretekárov, proti ktorým som kedy súťažil,“ povedal na adresu Kubicu Lewis Hamilton.

„Už zo začiatku som vedel, že je nesmierne talentovaný. Domnievam sa však, že najpozoruhodnejšia je na ňom jeho sila a odhodlanie, ktoré preukázal tým, že sa dokázal popasovať s následkami incidentu, ktorý utrpel,“ nechal sa počuť pilot Mercedesu pre Mirror.

„Len málokto dokáže prekonať takéto okolnosti, vrátiť sa späť k súťaženiu a bojovať proti ostatným, ktorí nie sú ničím limitovaní ako on. Nedá sa to síce porovnať s pôsobením v F1, keď bol súčasťou konkurencieschopného tímu, ale myslím si, že sa mu v uplynulom roku (keď sa tešil z troch víťazstiev vo WEC, pozn. red.) darilo nesmierne dobre,“ zakončil Hamilton.