logo F1online.sk

Kubicovi detský sen o Ferrari zhatil osud: Aj po dlhých rokoch je to otvorená rana

Robert Kubica
© DPPI/Sauber Media Hub
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 1. 2024

Mohol to byť dokonalý príbeh. Slovíčko „keby“ sa v životopise Roberta Kubicu opakuje takmer v každom riadku. Nebohatý chlapec z bývalého východného bloku sa stal víťazom veľkej ceny vo Formule 1, pilotom továrenského tímu a bol skutočne krôčik od prestupu do Ferrari. Poliak aj po rokoch priznáva, že pomyslenie na červenú kombinézu stále bolí.

Ťažká nehoda na rely v Andorre vo februári 2011 Kubicu takmer pripravila o život. Nikdy sa z nej celkom nezotavil a jeho pravá ruka predstavuje po asi dvadsiatich operáciách limitujúci faktor. Robert sa narodil ako pravák, ale dnes je ľavák. Napriek tomu sa vrátil do kokpitu a naďalej súťaží.

V sezóne 2024 ho uvidíme dokonca aj v Le Mans v najvyššej triede Hypercar. Tak trochu si tým splní svoj dávny sen o Ferrari, keď nastúpi vo farbách zákazníckeho tímu AF Corse. Samozrejme, nie je to Scuderia, o ktorej toľko sníval a s ktorou sa dokonca aj dohodol. Ako priznal niekoľko rokov po nehode, na sezónu 2012 mal uzavretú predbežnú dohodu s veľkým Ferrari vo Formule 1 a mal sa stať tímovým kolegom Fernanda Alonsa. Bohužiaľ, nešťastné udalosti zo 6. februára 2011 všetko navždy zmenili.

„Jazdiť za Ferrari podľa mňa predstavuje niečo viac ako pretekať za ostatné značky,“ povedal Kubica v nedávnom rozhovore pre La Gazzetta dello Sport. „V minulosti som na Ferrari mnohokrát pomýšľal.“

„Ako jazdec F1 som mal dva ciele: stať sa majstrom sveta a obliecť si červenú kombinézu. Nakoniec sa to nepodarilo, pretože život mi naservíroval odlišný scenár. Priznávam, že je to pre mňa otvorená rana, ktorá sa dodnes nezahojila. Teraz ma však čaká nová príležitosť, ktorá pre mňa bude veľkou výzvou,“ vyhlásil rodák z Krakova.

Kubica má, samozrejme, na mysli pôsobenie v majstrovstvách sveta vytrvalostných pretekov so zákazníckym tímom Ferrari. Nie je to tak úplne Ferrari, o ktorom sníval, a nebude to ani kombinéza Scuderie. Stále je to však skvelá príležitosť a ďalšia pekná kapitola častokrát nešťastného príbehu poľského pretekára.

„Som rád, že moja cesta a cesta AF Corse sa v novej sezóne spoja. AF je jedným z najúspešnejších tímov v motoristickom športe vôbec. Som si istý, že spoločne odvedieme skvelú prácu. Navyše som späť v talianskom tíme, čo nie je žiadna maličkosť,“ odkázal Kubica.