logo F1online.sk

Zehnder nebol mladým Vettelom nijak ohromený: Schumacherovi sa nepodobal

Beat Zehnder
© Twitter/Alfa Romeo
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 8. 2022

Meno švajčiarskeho inžiniera a dnes športového riaditeľa tímu Alfa Romeo Beata Zehndera bude fanúšikom Formuly 1 dobre známe. Rodák z Zürichu pracoval pre tím Petra Saubera ešte pred príchodom do F1. Po vyše 500 veľkých cenách bol teraz hosťom Toma Clarksona v podcaste Beyond the Grid, kde úplne otvorene hovoril o viacerých hviezdnych jazdcoch, s ktorými počas svojej kariéry pracoval.

Michael Schumacher, Heinz-Harald Frentzen, Kimi Räikkönen, Felipe Massa, Jacques Villeneuve, Robert Kubica, Sebastian Vettel, Charles Leclerc a mnohí ďalší. Beat Zehnder mal počas svojej dlhej kariéry v Sauberi (či už vo Formule 1 alebo v športiakoch) česť pracovať s viacerými veľkými osobnosťami Formuly 1.

Zehnder v podcaste Beyond the Grid hovoril celkom otvorene a nebál sa spomenúť aj niektoré negatívne dojmy, čomu by sa nejeden vyhol. Zaspomínal si aj na mladého Sebastiana Vettela, ktorý vyšiel z liahne BMW a v rokoch 2006 a 2007 odjazdil s tímom BMW Sauber viacero voľných tréningov.

„Myslím, že prvý test s naším autom absolvoval v Jereze, predtým ešte testoval s Williamsom. Potreboval dosť veľa času, aby sa adaptoval na zmeny na okruhu a úrovne priľnavosti, keďže trať bola vlhká a postupne osychala. Učil sa veľmi pomaly,“ spomína na prvý test neskoršieho štvornásobného šampióna Zehnder.

„Povedzme to tak, že v priebehu prvých pár testovacích jázd som ním nebol taký ohúrený. Potom sa mu však podarilo v sebe niečo otvoriť. V Istanbule s nami absolvoval prvý voľný tréning a podarilo sa mu poskladať najrýchlejší čas. Samozrejme, bolo to s prázdnou nádržou a supermäkkými alebo extrémne mäkkými pneumatikami. Stále to však musíte vedieť poskladať a musíte ten čas zajazdiť.“

„Sebastian sa v priebehu testovacích a tréningových jázd masívne rozvíjal. Keď sa v jeho prvej kompletnej sezóne v roku 2008 odohral na štarte nejaký incident, Sebastian bol vždy nablízku,“ spomína so smiechom Zehnder.

„Po tom, čo sa mu v Monze podarilo vyhrať, sa jeho svet zmenil. Sebadôvera, ktorú pri svojom prvom víťazstve jazdec nadobudne, musí byť podľa mňa extrémna,“ dodal.

Beat vo svojich začiatkoch pracoval aj s istým Michaelom Schumacherom. To bolo ešte predtým, než sa dostal do Formuly 1. Zehnder tak mal jedinečnú príležitosť pracovať s mladíkmi, ktorí sa ešte len mali stať veľkými šampiónmi a neskôr ich mnohí prirovnávali.

„Sebastian bol v tom čase ešte len chlapec. Michael mal tuším dvadsať rokov, keď sa pripojil k Sauberu, ale bol na svoj vek omnoho vyspelejší než Sebastian, ktorý pôsobil dojmom mladého chlapca. Takže nie, nemyslím si, že medzi nimi boli nejaké podobnosti,“ povedal Zehnder.