logo F1online.sk

Zehnder spomína na zimu 2001: Kimi bol naštvaný, chceli sme, aby cvičil

Kimi Räikkönen a Peter Sauber
© Twitter/Alfa Romeo Racing
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík31. 12. 2021

Kimi Räikkönen sa v tomto roku rozlúčil s Formulou 1. Nechal za sebou vyše 20 rokov úspechov, zážitkov a veselých príhod. Jedna z prvých pochádza z prelomu rokov 2000 a 2001, kedy fínsky mladík dokončil svoje prvé testy v F1. Sauberu sa podarilo pre Kimiho získať superlicenciu, no tým starosti neskončili.

Räikkönen totiž nebol fyzicky pripravený na výzvu menom F1. Na testoch v Mugelle zvládol len krátke stinty na pár kôl a potom musel z auta vystúpiť a zveriť sa do rúk fyzioterapeuta tímu Josefa Leberera. Sauber však ohromila jeho rýchlosť a rozhodli sa po ňom siahnuť.

„Hneď po teste sme si povedali, že to ideme skúsiť,“ spomína dnes športový riaditeľ Alfy Romeo Beat Zehnder na obdobie spred vyše dvadsiatich rokov pre RacingNews365.com.

„Museli sme však prekonať nejaké tie prekážky, napríklad fakt, že nemal superlicenciu. Peter Sauber musel presvedčiť všetkých šéfov tímov, FIA a Bernieho Ecclestonea. Boli tu niektorí šéfovia, napríklad Ron Dennis z McLarenu, ktorý bol rezolútne proti,“ hovorí skúsený manažér.

Je viac ako paradoxné, že to bol práve Dennis. Ten totiž ani nie o rok neskôr položil na stôl obrovské milióny, aby Räikkönena získal do svojho tímu ako nástupcu Miku Häkkinena. Iróniou je, že Sauber ich investoval do stavby jedného z najmodernejších veterných tunelov, ktorý aj dnes spĺňa najvyššie štandardy a aktívne sa využíva.

„Bol rezolútne proti tomu, aby pretekal. Povedal, že to kompletne zlikviduje jazdecký trh, ak do F1 začneme vodiť neskúsené deti. Kimi mal na konte 23 pretekov vo Formule Renault, takže v podstate preskočil tak dve alebo tri série medzi Formulou Renault a Formulou 1. Vďaka Petrovi tú licenciu nakoniec získal a vďaka Josefovi bol schopný pilotovať monopost F1 po fyzickej stránke,“ povedal Zehnder.

„Po skončení testov sme Kimiho požiadali, aby s Josefom strávil mesiac v rakúskych Alpách. Bol kvôli tomu naštvaný, pretože sa chcel vrátiť domov do Fínska. Povedali sme mu: ‚Nie, ak chceš byť pilotom Formuly 1, musíme na tom s tebou pracovať‘. Prvé dva dni sa s Josefom ani nebavil, taký bol naštvaný,“ spomína dnes už s úsmevom Zehnder.

Súvisiace články