logo F1online.sk

Räikkönen pred prvými pretekmi: Nechajte ma ešte tri minúty pospať

Kimi Räikkönen
© Alfa Romeo
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík31. 12. 2021

Táto „story“ je najmä medzi fanúšikmi Kimiho Räikkönena pomerne známa, no keďže sa fínsky pretekár s Formulou 1 rozlúčil, už na nich tak často nenarazíme. Písal sa 4. marec 2001 a 21-ročného Kimiho Räikkönena čakala premiéra vo Formule 1. Nejeden z nás by pred takouto udalosťou nemohol ani oko zažmúriť, avšak Iceman sa už vtedy vymykal z priemeru.

Športový riaditeľ Alfy Romeo Beat Zehnder má „plný šuplík“ príhod s Kimim. Keď ho novinári požiadajú, aby nejakú z nich porozprával, rád sa na to podujme. A tá z jeho premiérovej Veľkej ceny Austrálie 2001 patrí k tým najlepším.

„Desať minút pred otvorením pitlane ho nikto nevedel nájsť,“ spomína Zehnder na Veľkú cenu Austrálie 2001 pre RacingNews365.com. „Hľadali sme na záchodoch, hľadali sme všade a jeho nikde. V miestnosti jazdcov sme mali cateringový stôl prikrytý obrusom. On spal pod tým stolom!“

„Budíme ho slovami: ‚Kimi, Kimi, o desať minút musíš ísť na trať, máš prvé preteky!‘. On na to odvetil: ‚Dajte mi ešte tri minúty‘. Už vtedy to bol pohodový chalan. V tých pretekoch skončil siedmy, následne sme protestovali predbehnutie Oliviera Panisa pod žltými vlajkami.“

„FIA trvalo celú večnosť, kým našla opakované zábery, Kimi sa už medzitým presunul do hotela. Zavolali sme mu a povedali: ‚Chlape, úplne prvé preteky a skončil si šiesty – máš svoj prvý majstrovský bod!‘. On na to len: ‚Stále je predo mnou päť jazdcov‘. Taký bol jeho prístup. Je to veľmi výnimočný človek,“ povedal Zehnder.