logo F1online.sk

Vylepšenia sa dnes akoby stratili, povzdychol si Norris

Lando Norris
© Motorsport Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl24. 7. 2022

McLaren síce vo Francúzsku zaznamenal druhýkrát po sebe dvojité body, no v pretekoch nepotvrdil sľubné náznaky z kvalifikácie. V Pohári konštruktérov sa po dnešku prepadol na piate miesto za Alpine.

Landovi Norrisovi štart z piatej priečky nevyšiel ideálne, keď stratil pozíciu aj voči Fernandovi Alonsovi. Za Španielom sa potom vozil prakticky celý čas bez reálnej šance na útok. Do cieľa prišiel na siedmej priečke.

„Očakával som, že skončím za Fernandom. Nechcem znieť ako hrdina, no v kvalifikácii som odviedol fakt dobrú prácu, kým Mercedes i Alpine trochu zaostali za svojimi možnosťami. Dnes sme na nich strácali. Aj tak sa teším, dosiahli sme zrejme naše maximum. Vždy chcete viac, túžite bojovať, no dnes to jednoducho nešlo,“ skonštatoval Lando Norris.

V sobotu sa zdalo, že McLarenu pomohol aj upgrade, ktorý priniesol do Francúzska. V pretekovom tempe však „papájoví“ strácali na priameho konkurenta Alpine.

„Upgrade sa viac prejavil v kvalifikácii než v pretekoch, najmä čo sa týka balansu auta. Dnes sa to akoby stratilo, nemal som takú sebadôveru. Verím, že budeme vedieť lepšie preniesť pozitíva zo soboty aj do nedele. Tím v každom prípade odviedol dobrú prácu. Nebyť vylepšení, boli by sme v kvalifikácii i v pretekoch oveľa pomalší,“ doplnil Norris, ktorý väčšinu komunikácie s inžinierom venoval pneumatikám. „Trápili sme sa s degradáciou pneumatík i čistou rýchlosťou. Celkovo to bol ťažký deň.“

Daniel Ricciardo štartoval vďaka penalizáciám z deviatej priečky, na ktorej aj prišiel do cieľa. Dlho sa dokázal brániť pred Estebanom Oconom, no v závere už proti Francúzovi kapituloval. Ku koncu naňho ešte tlačili oba Aston Martiny, no Austrálčan si už dva body skúsene postrážil.

„Sú to body, čo je pozitívne. Síce len za deviate miesto, no stále sú to dôležité body. Zo začiatku stintu som mal rýchlosť, tá však rýchlo odišla a začal som sa trápiť. Nemal som rýchlosť, aby som stíhal s monopostami Alpinu či Landom. Cítim, že som dosiahol to najlepšie čo bolo možné, no nenapĺňa ma to šťastím. Radšej by som útočil než sa väčšinu pretekov bránil,“ povedal Daniel Ricciardo.

McLaren padol na piatu priečku Pohára konštruktérov, na body prehráva s Alpine 89:93. „Siedmym a deviatym miestom sme maximalizovali to, čo sme dnes mali k dispozícii. Alpine bol v pretekovom tempe o niečo rýchlejší. Lando i Daniel odjazdili veľmi dobré preteky. Odchádzame s množstvom pozitív. Upgrady priniesli krok dopredu z pohľadu výkonnosti. V najbližších dňoch nás čaká veľa analýz s cieľom vyťažiť ešte viac výkonu,“ vyhlásil šéf tímu Andreas Seidl.