logo F1online.sk

Nečakaný kandidát na sedačku vo Williamse? Sargeant ohromil aj Josta Capita

Logan Sargeant
© Twitter/Logan Sargeant
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 7. 2022

Toto by pred sezónou čakal málokto. Americký mladík Logan Sargeant už takmer pochovával svoju kariéru vo formulách, keď odrazu prišla ponuka pripojiť sa k akadémii Williamsu, kde nahradil notoricky dobre známeho Dana Ticktuma. Logan aj s pomocou materskej stajne získal sedačku v tíme Carlin v F2 a vo svojej nováčikovskej sezóne zažíva priam exponenciálny rast.

Chcete do Formuly 1 dostať Američana? Coltona Hertu nepotrebujete, veď som tu ja! Aspoň tak nejak by sa mohol v súčasnosti cítiť rodák z Floridy Logan Sargeant. Ako nováčik sa vo Formule 2 od pretekov k pretekom zlepšuje a dostáva sa dokonca aj do boja o titul, v ktorom zatiaľ s pomerne veľkým náskokom vedie Brazílčan Felipe Drugovich.

Zdá sa pritom, že Sargeant svojimi výkonmi zaskočil aj svojich šéfov. Ako vieme, každý tím musí v tejto sezóne dať aspoň v dvoch voľných tréningoch šancu nováčikovi. Na Veľkej cene Španielska sedel v kokpite Williamsu Nyck de Vries. Teraz by šéf stajne Jost Capito oba voľné tréningy najradšej „daroval“ Sargeantovi.

Niektorí pritom považovali dvojročné hosťovanie Oscara Piastriho vo Williamse už len ako otázku konečnej dohody. Alpine mal podpísať dvojročnú zmluvu s Fernandom Alonsom a austrálsky mladík sa mal na dva roky upísať Williamsu s tým, že Alpine bude mať možnosť ho po dvoch rokoch dostať späť.

Teraz to už tak jednoznačne nevyzerá. Boss Williamsu Jost Capito sa s novinármi vo Francúzsku bavil o jazdeckej otázke otvorene. Prvýkrát pritom verejne pripustil, že dohoda s Alpinom o hosťovaní je možná, avšak Sargeanta rozhodne nemožno vylúčiť. „No nebol by to príjemný bolehlav?“ odpovedal Capito na otázku, či Sargeantove výkony nekomplikujú plány Williamsu pri riešení jazdeckej otázky na rok 2023.

„Už som teda určite mal aj horšiu bolesť hlavy! Samozrejme, že sme jeho výkonmi ohromení. Toto je jeho prvá sezóna v F2, my sme naňho nevyvíjali žiaden tlak, aby mal čas a pokoj na vlastný rozvoj.“

„Skutočne nás ohromilo, ako rýchlo sa dokázal s autom zžiť, ako rýchlo sa naučil pracovať s pneumatikami a aké sa mu podarilo dosiahnuť výsledky,“ chrlí Capito superlatívy na adresu svojho zverenca.

„V piatok vybojoval v F2 pôsobivým spôsobom pole position a jedného dňa ho určite uvidíme v monoposte F1. O tom som absolútne presvedčený,“ prehlásil boss Williamsu.

Ako sme už uviedli, v Španielsku nasadila stajňa z Grove v prvom voľnom tréningu Nycka de Vriesa. Najbližšie sa už do kokpitu posadí Sargeant. Najdôležitejšia otázka však znie, kto bude za Williams jazdiť v budúcom roku? Alex Albon aj Nicholas Latifi sú bez zmluvy, ale prvý menovaný by v tíme mal zásluhou svojich výkonov zostať.

„Máme viaceré možnosti. Nakoniec urobíme to, čo bude podľa nás najlepšie pre tím. Je však ešte príliš skoro na to, aby sme hovorili o detailoch, pretože tak ďaleko ešte nie sme,“ hovorí Capito.

Pokiaľ ide o hosťovanie Piastriho z Alpinu, šéf Williamsu povedal: „Ak by to pre nás bola tá najlepšia možnosť, určite by sme to zvážili. Ak to nebude tá najlepšia možnosť a budeme mať lepšie riešenie, tak zvolíme to lepšie riešenie,“ povedal Capito.

Nebolo by to zlé zakončenie príbehu o chlapcovi, ktorému ešte nedávno hrozil koniec kariéry kvôli nedostatku financií.

Súvisiace články