logo F1online.sk

Deviaty Ricciardo: Nie je to dôvod na šampanské

Daniel Ricciardo
© Motorsport Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl11. 7. 2022

Daniel Ricciardo v Rakúsku bodoval štvrtýkrát v sezóne, z toho jeden bodový zásah dosiahol v šprinte v Imole. Konečne zažil o niečo lepšiu nedeľu, keď sa najmä v úvode držal blízko pri Landovi Norrisovi. Neskôr sa trochu vzdialil, no aj tak získal dva body za deviate miesto.

Austrálčan po štarte dokonca predbehol Norrisa, aj vinou prebrzdenia ľavej prednej pneumatiky však začal postupne strácať. „Prebrzdil som ju v prvej zákrute, ľavá predná pneumatika ma trápila počas celého prvého stintu. Ani po výmene to nebolo oveľa lepšie. Celkovo som sa necítil tak dobre ako v šprinte. Bolo to náročné aj kvôli silnému vetru,“ poznamenal Daniel Ricciardo.

Skúsený pilot dobre čítal preteky a rýchlo pochopil, že nebudú o jednej zastávke, ako bolo pôvodne očakávané. „Čoskoro bolo jasné, že to bude o dvoch zastávkach. Boli sme však pripravení na odlišné scenáre. Trať sa po daždi zmenila, čo mi to skôr sťažilo než uľahčilo. Napriek tomu sme to zvládli solídne. Určite nie je dôvod striekať šampanské, ale celkovo sme limitovali škody a bodovali na trati, ktorá bola pre nás ťažká,“ pokračoval.

Austrálsky pilot bodoval v pretekoch len po tretíkrát v sezóne. Ak sa však pozrieme na celý víkend, tak najmä v šprinte sa dokázal držať tímového kolegu Landa Norrisa. V pretekoch ho mrzelo, že už v závere nestihol zaútočiť na Kevina Magnussena, ktorý mal problémy s pohonnou jednotkou.

„Veľmi rád by som predbehol Magnussena, no musím brať to, čo mám. Kým nebudeme víťaziť, vždy bude platiť, že musíme viac pracovať. Na stole je stále veľa času na kolo, aj z mojej strany. Francúzsko nám ukáže úplne odlišné výzvy, no teším sa. Rovnako je dobré, že nasleduje voľný víkend, po tomto nabitom aj so šprintom mi padne vhod,“ doplnil Ricciardo.

McLaren je stále štvrtý v Pohári konštruktérov, avšak už s rovnakým počtom bodov ako Alpine. V prospech „papájových“ hrá vyššie najlepšie umiestnenie v podaní tretieho miesta Landa Norrisa z Imoly. Dostávajú sa však pod čoraz väčší tlak francúzskej stajne, kým šiesta Alfa Romeo od tejto dvojice trochu odpadla.

„Dvojité body sú po ťažkom víkende dobrým výsledkom. Naším cieľom pre preteky bolo posunúť sa po šprinte ešte viac dopredu. Vzhľadom na ťažkosti z piatka sme spokojní so siedmym a deviatym miestom. Lando aj Daniel ukázali skvelého bojovného ducha a doviezli osem cenných bodov do Pohára konštruktérov,“ skonštatoval šéf tímu Andreas Seidl.