logo F1online.sk

Vyzeralo to oveľa horšie, než aké to skutočne bolo, hovorí Norris

Lando Norris
© Motorsport Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl9. 7. 2022

Lando Norris vo svojej kariére v F1 skončil na Red Bull Ringu v pretekoch najhoršie na šiestom mieste. V ďalších dvoch prípadoch bol piaty a dvakrát na fantastickej tretej priečke. Ak si bilanciu nechce pokaziť, musí v nedeľu poriadne zabrať.

Krok správnym smerom urobil počas sobotňajšieho šprintu. Získal v ňom štyri pozície k dobru, keď vyťažil z odstúpenia Fernanda Alonsa i kolízie Pierra Gaslyho. Priamo na trati predbehol svojho kamaráta Alexa Albona, na ktorého sa najprv posťažoval za vytlačenie z trate, aby si ho potom pekne po vnútrajšku vychutnal v siedmej zákrute.

Lando skončil v šprinte jedenásty a po penalizácii Bottasa odštartuje do pretekov z TOP10. Po piatkovom trápení a technických problémoch to teda nie je vôbec zlá východisková pozícia. „My sme vlastne ani nezažívali zlý víkend. Auto bolo fakt dobré, ako som povedal, v kvalifikácii sme mali byť v Q3. Kvôli množstvu problémov to vyzeralo oveľa horšie, než aké to skutočne bolo,“ skonštatoval Lando Norris po šprinte.

Po sobote mal mladý Brit aspoň čiastočný dôvod na spokojnosť. Jeho vyhliadky do pretekov už vyzerajú oveľa nádejnejšie než po kvalifikácii. „Šprint bol náročný, dopadol však solídne. Získali sme k dobru nejaké pozície. Nachádzame sa približne tam, kde sme očakávali. Haas je totiž naozaj rýchly. Profitovali sme aj z problémov Fernanda na štarte a následne z incidentov. Dôležité je, že sme na pozíciách, ktoré sme získali, vydržali až do konca. V prvej polovici šprintu som musel brať veľa z pneumatík, tie potom postupne odchádzali. Celkovo to však hodnotím pozitívne.“

Norris sa teda v šprinte v podstate len vrátil na pozície, kde sa mal podľa svojich slov nachádzať už po piatku. „Nebyť problémov, tak by som sa kvalifikoval zhruba na týchto miestach okolo Haasov i Alpinu. Verím, že to ešte do nedele doladíme a budeme dobrí aj na dlhú vzdialenosť. V šprinte sme zrealizovali presne to, čo sme si naplánovali,“ uzavrel.

Ak by mal víkend v podaní McLarenu vzostupnú trajektóriu, mohli by sme v podaní „papájových“ očakávať v nedeľu aspoň nejaké body. Po problémovom piatku totiž prežil britský tím naozaj o niečo lepšiu sobotu. „Počas noci sme tvrdo pracovali na odstránení piatkových problémov. Cieľom pre šprint bolo posunúť sa vyššie a dostať sa do lepšej pozície. Zvládli sme to veľmi dobre. Plán na preteky bude rovnaký – tvrdo pretekať, získať ďalšie pozície a bodovať s obomi autami. Táto trať produkuje dramatické preteky, na ktoré sa tešíme,“ vyhlásil šéf tímu Andreas Seidl.