logo F1online.sk

Ohromujúcu britskú GP ovládol Sainz, preteky začali hororovou nehodou

Carlos Sainz a Charles Leclerc
© Twitter/Scuderia Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala3. 7. 2022

Britská GP ponúkla vskutku strhujúce divadlo. Na tieto preteky budeme spomínať ešte dlho a boli nabité akciou. Stručne zhodnotiť ju môžeme asi nejako nasledovne: na úvod hororová nehoda, v jej priebehu prečudesné rozhodnutia boxového múrika Ferrari a na jej konci víťazstvo Carlosa Sainza.

Štart pretekov bol doslova hororový. Krátko po zhasnutí červených svetiel sa v nájazde do prvej zákruty odohrala obrovská nehoda, ktorej sa zúčastnilo hneď niekoľko pretekárov. Pierre Gasly sa pokúsil prekĺznuť medzerou medzi Kuan-jü Čouom a Georgeom Russellom. Pilot Mercedesu však medzeru zavrel a Gasly poslal Čoua do strašidelných kotrmelcov. Čínsky mladík šiel „po streche“, jeho auto sa následne v štrku niekoľkokrát prevrátilo a preletelo aj bariéru. Zastavilo ho až oplotenie pod tribúnou.

Akoby zázrakom sa nikomu nič nestalo, pričom podľa niektorých záberov usudzujeme, že v nebezpečenstve boli aj diváci na tribúnach. Poškodenia si v následnej mele odniesol nespočet monopostov. Čou a Alex Albon skončili v zdravotníckom stredisku na vyšetreniach, ale sú v poriadku.

Preteky skončili aj pre Russella. Výrazne poškodené boli aj monoposty Gaslyho, Cunodu, Ocona, Strolla a Vettela. Preteky pokračovali asi hodinu po prvom štarte.

Po reštarte sa nám to rozbehlo vo veľkom štýle. Podobne ako pri prvom štarte, ani ten druhý pilotom Ferrari príliš nevyšiel. Carlos Sainz si však tentokrát s vypätím všetkých síl dokázal podržať vedenie. Leclerc za ním si vymenil pár „direktov“ s oboma pilotmi Red Bullu. Výsledkom bolo, že Pérez i Leclerc si odniesli drobné poškodenia. Do boxov kvôli opravám však zamieril iba pilot Red Bullu.

Rýchlo bolo zrejmé, že Verstappen má lepšie tempo než Sainz na prvom mieste. Max však nemusel zviesť priamy súboj, Carlos totiž urobil v Maggotts a Becketts chybu a pustil lídra šampionátu do vedenia. Ten si ho však dlho neužil. Zakrátko zrejme pri prejazde cez Copse utrpel defekt a aj poškodenie monopostu. Musel zamieriť do boxov pre nové pneumatiky, avšak auto bolo poškodené a v každom kole strácal pár desatín. Z boja o víťazstvo tak vypadol.

Do toho sa však vrhol domáci miláčik Lewis Hamilton. Ten sa začal na vedúce duo pilotov Ferrari doťahovať. Leclerc sa hneď sťažoval, že ho tímový kolega zdržuje. Ferrari však k tímovej réžii nepristúpilo a zakrátko povolalo Sainza do boxov. Leclerc ho nasledoval asi o päť kôl neskôr, kým Hamilton pokračoval. Pilot Mercedesu bol v tom čase v „palebnej pozícii“ uspieť s undercutom alebo overcutom.

Leclerc vyšiel na trať tesne za Sainzom a zakrátko bol hneď za ním. Ferrari však ani teraz nepristúpilo a správa znela: „Môžete slobodne pretekať.“ Leclerc si to zobral k srdcu a zaútočil. Síce neuspel, ale na boxovom múre Ferrari sa zrejme aj vďaka tomu umúdrili a nakoniec svojich jazdcov prehodili. Leclerc sa krátko nato od Sainza odpútal.

Hamilton zamieril do boxov až 19 kôl pred koncom a na trať vyšiel s o deväť kôl čerstvejšími gumami než Leclerc a o trinásť kôl čerstvejšími než Sainz.

Štrnásť kôl pred koncom hlásil problém na svojom monoposte Esteban Ocon, ktorý výrazne spomalil. V tom čase útočil na Maxa Verstappena, ale svoj Alpine do boxov nedopravil. Na trať teda vyšiel safety car a druhý Sainz, tretí Hamilton a štvrtý Pérez zamierili do boxov pre mäkké pneumatiky. Čo viedlo Ferrari k takémuto strategickému rozhodnutiu, zostalo pre celý svet záhadou. Leclerc na opotrebovaných hardoch a s poškodeným predným krídlom zostal na trati.

Čakal nás šprint do cieľa o dĺžke desiatich kôl. Leclerc bol takmer bezbranný. Po reštarte sa však vrhol do útoku nielen druhý Sainz, ale aj štvrtý Pérez. Mexičan si poradil s Hamiltonom a posunul sa na tretie miesto.

Šesť kôl pred cieľom začali byť veci vskutku dramatické. Leclerc odviedol pre Sainza ohromnú robotu a na dlhé kolá zdržal Péreza s Hamiltonom, ale bolo len otázkou času, kým sa Charles prepadne. Monačan však nedal svoju kožu lacno a v záverečnej sekcii zákrut zviedli s Pérezom tvrdý súboj, ktorý dokonalo využil Hamilton a nakrátko sa dostal na druhé miesto. Pérez to však len tak nenechal a okamžite sa vrhol do protiútoku. Ten bol nesmierne odvážny, ale nakoniec úspešný a späť pred Lewisa prekĺzol nielen Pérez, ale aj Leclerc.

Charles sa následne musel brániť pred Hamiltonom a bránil sa naozaj srdnato, možno by sa dalo povedať až geniálne. Leclerc riskoval všetky svoje body, vrhal svoje auto do nebezpečných manévrov, ale nemal šancu. Hamilton sa napokon dostal dopredu a Charlesovi zostalo štvrté miesto, ktoré ešte musel hájiť pred Alonsom a Norrisom na čerstvých softoch. Leclerc však ohromujúcim spôsobom vykúpil čas pre Sainza, ktorý aj vďaka nemu nakoniec po prvýkrát v kariére zvíťazil. Na pódiu ho doplnili Pérez a Hamilton. Leclercovi zostalo štvrté miesto, 12 bodov a oči pre plač.

Bodovanú desiatku doplnili Alonso, Norris, Verstappen, Schumacher, Vettel a Magnussen. Mick v úplnom závere zviedol parádny súboj s kamarátom z detstva Maxom Verstappenom. Holanďan sa zubami-nechtami ubránil, ale jeho manévre nepripadali všetkým úplne v súlade s kostolným poriadkom.

FOM