logo F1online.sk

Šok v Haase! Končí šéf Günther Steiner

Günther Steiner
© LAT Images/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 1. 2024

Šéf, ktorého odchod nikto nečakal. Günther nie je hocijakým bossom tímu Formuly 1. On je tvorcom obchodného modelu a v podstate spoluzakladateľom tímu Genea Haasa. Tím však v stredu šokoval správou, že temperamentný Tirolčan končí a nahradí ho Ajao Komacu.

Steiner bol považovaný za fakticky nevyhoditeľného šéfa. On tím vytvoril, on presvedčil Genea Haasa a on ho udržal v roku 2020 nad vodou. Zúčastnil sa každej veľkej ceny a bol v podstate tvárou celej stajne. A čo viac, jeho osobnosť a zmysel pre humor Haas značne spopularizoval aj prostredníctvom seriálu Drive to Survive. Je preto veľkým prekvapením, že hoci tím skončil v uplynulej sezóne v Pohári konštruktérov na poslednom mieste, doplatí na to práve Günther Steiner.

Že sa niečo deje sme mohli tušiť už napoludnie, keď sme sa z médií dozvedeli o odchode technického riaditeľa Simoneho Restu. Beztak, ani po jeho konci by si nikto nestavil, že na rade je tvár stajne Steiner. Z tlačového stanoviska sme sa v podstate dozvedeli len toľko, že prvý šéf v dejinách odchádza „s okamžitou platnosťou“. Pokračuje krátkym životopisom japonského inžiniera, ktorý doteraz pracoval v Haase ako hlavný inžinier.

Televízia BBC s odkazom na vlastné zdroje informovala, že Steinera nikto nevyhodil. Vraj mu skončila zmluva s tímom Gene Haas sa ju rozhodol nepredĺžiť.

„Na úvod by som sa chcel poďakovať Güntherovi Steinerovi za všetku jeho tvrdú prácu v uplynulom desaťročí a do budúcnosti mu želám všetko dobré,“ uviedol majiteľ stajne Gene Haas v tlačovom stanovisku. Viac už o Tirolčanovi nepadlo ani slovo. „Keď sa ako organizácia chceme posúvať dopredu, je jasné, že musíme zlepšiť naše výkony na trati. Vymenovaním Ajaa Komaca za šéfa celého tímu máme v strede nášho vedenia inžiniera.“

„Pozbierali sme nejaké úspechy, ale pri dosahovaní výsledkov musíme byť konzistentní, aby sme naplnili širšie ciele našej organizácie. Musíme efektívne využívať zdroje, ale kľúčom k úspechu nášho tímu je zlepšenie konštrukčných a inžinierskych schopností. Teším sa na spoluprácu s Ajaom. Potrebujeme zabezpečiť maximalizovanie nášho potenciálu – mojou túžbou je súťažiť vo Formule 1 so všetkým, čo k tomu patrí,“ vyhlásil Haas.

Haas okrem toho informoval, že aj keď Komacu nemá v pozícii hlavného inžiniera nástupcu, tím čoskoro vymenuje nového prevádzkového riaditeľa so sídlom v Banbury. Jeho meno nie je známe.

„Som prirodzene veľmi rád, že mám príležitosť byť šéfom tímu MoneyGram Haas F1 Team,“ uviedol v tlačovom stanovisku stajne Komacu. „Keďže som v tíme od jeho debutu v roku 2016, svojím zápalom som investoval do jeho úspechu vo Formule 1. Teším sa na interné vedenie nášho programu a tiež jednotlivých oddelení pri budovaní infraštruktúry, ktorá prinesie lepšie výkony na trati.“

„V poslednom čase sme, samozrejme, neboli dostatočne konkurencieschopní, čo nás všetkých frustruje. Máme úžasnú podporu od Gena a našich partnerov. Chceme odzrkadliť ich nadšenie zlepšeným výkonom na trati. Máme skvelý tím ľudí v Kannapolise, Banbury a Maranelle a viem, že spoločne môžeme dosiahnuť také výsledky, akých sme schopní,“ uviedol japonský inžinier.