logo F1online.sk

Marko šokuje: Z AlphaTauri mohol byť český tím!

Hemlut marko a Júki Cunoda
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 11. 2023

Možno si ešte spomeniete, ako na začiatku sezóny operovali médiá so špekuláciami, že Scuderia AlphaTauri by mohla byť na predaj. Tieto dohady neskôr vyvrátili najvyšší činovníci Red Bullu a ani po smrti Dietricha Mateschitza sa nezdá, že by v zákulisí prebiehali rokovania na najvyššej úrovni. Poradca Red Bullu Helmut Marko však predsa len priznal, že tím na predaj bol a záujemca sa ozval spoza rieky Moravy.

V súčasnosti to vyzerá, že AlphaTauri nie je na predaj a neprebiehajú rokovania o odpredaji stajne. Aj keď sa nejedná o najväčší a najvyspelejší tím na štartovom rošte, záujemcov by bolo určite neúrekom. Nezabúdajme, že aj najmenšie tímy ako Haas alebo AlphaTauri majú v súčasnosti podľa niektorých odhadov hodnotu okolo 800 miliónov dolárov.

Začiatkom sezóny to vyzeralo, že Red Bull prestalo baviť dotovať projekt svojho sesterského tímu. AlphaTauri sa nedokázalo dostať do zisku a výrobca energetických nápojov bol nútený pokrývať straty. Okrem toho skončila veľkým neúspechom snaha pomôcť odevnej spoločnosti vo vlastníctve Red Bullu premenovaním Toro Rosso na AlphaTauri. V Salzburgu sa však k predaju nakoniec neodhodlali.

Miesto toho sa Rakúšania rozhodli vykonať zásadné zmeny. Prvým bol postupný presun vývoja monopostu do Veľkej Británie, kde sa v Bicesteri asi 40 kilometrov od Milton Keynes rozvinulo aerodynamické oddelenie AlphaTauri. Dôvod je jednoduchý, tím potreboval dobrých ľudí a tých je najviac blízko „Motorsport Valley“ v Anglicku. Druhým krokom je opätovné premenovanie stajne. Meno AlphaTauri nevynáša Red Bullu zhola nič a preto padlo rozhodnutie nájsť stajni nového titulného sponzora, ktorý zacelí medzery v rozpočte. Definitíva ešte nepadla, ale podľa medializovaných informácií sú najväčšími záujemcami o meno stajne z Faenzy a Bicesteru koncerny Adidas a Hugo Boss.

Nikdy sme sa však celkom nedozvedeli, ako to bolo s predajom tímu. Až sa v roku 2023 zrejme začali nudiť mnohé motoristické médiá a Red Bull priam obliehali obrovské špekulácie. Najhlasnejšie sa hovorilo o výmene Sergia Péreza, ale zazneli aj správy o mocenských bojoch v stajni medzi Christianom Hornerom, Helmutom Markom a novým generálnym riaditeľom výrobcu energetických nápojov Oliverom Mintzlaffom.

Aj keď sa nič z toho nepotvrdilo, súčasťou „hry o tróny“ mal byť aj osud sesterskej stajne AlphaTauri. Predať či nepredať? Na to vraj nepanoval vnútri Red Bullu jednotný názor. Horner podľa portálu F1-Insider plánoval prostredníctvom záujemcu o kúpu stajne sám nadobudnúť jej akcie, čím by napodobnil napríklad Tota Wolffa, ktorý je jedným zo spolumajiteľov Mercedesu.

Nič z toho nie je potvrdené, ale Helmut Marko vo svojom poslednom rozhovore pre menovaný portál priznal, že o predaji stajne z Faenzy sa rokovalo a jeho napohľad nevinné vyjadrenie zrejme vyvolá obrovský záujem v našich geografických šírkach. Podľa Rakúšanových slov sa totiž na štartovom rošte mohol objaviť český tím!

„Došlo k jednému pokusu predať stajňu do rúk českého investora, ale ten bol nakoniec odmietnutý. AlphaTauri nie je na predaj,“ prehlásil Marko.

Viac sme sa už od poradcu Red Bullu nedozvedeli. Nevieme, kedy k tomu malo dôjsť a nevieme ani, kto by tým českým investorom mohol byť. Môžeme len špekulovať. Napríklad dedičia najväčšieho českého miliardára Petra Kellnera, ktorý v roku 2021 tragicky zahynul na Aljaške, disponujú podľa niektorých zdrojov majetkom až vo výške 17 miliárd dolárov, čo je niekoľkonásobne viac než taký Lawrence Stroll.

Súvisiace články