logo F1online.sk

Toto Wolff predĺžil zmluvu s Mercedesom

Toto Wolff
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 1. 2024

Toto Wolff patrí k najúspešnejším šéfom vo Formule 1. Tím Mercedes previedol cez najúspešnejšie obdobie v histórii tejto značky. Osem titulov v Pohári konštruktérov a sedem titulov v šampionáte jazdcov s Lewisom Hamiltonom a Nicom Rosbergom, to je len krátky výpočet úspechov rodáka z Viedne, ktorý je zároveň tretinovým vlastníkom pretekárskeho tímu.

Wolff vo svojom poslednom rozhovore pre Daily Telegraph potvrdil, že s tímom predĺžil zmluvu o ďalšie tri roky. To znamená, že sa dohodol na pokračovaní spolupráce s koncernom Daimler  (aktuálne ho zastupuje generálny riaditeľ Ola Källenius) a spoločnosťou INEOS (majiteľom je známy podnikateľ Jim Ratcliffe), ktoré spolu s ním vlastnia podiely v pretekárskom tíme. Bossom Mercedesu tak zostane do konca roka 2026.

„Myslím si, že najdôležitejšia vec medzi nami tromi je, že si navzájom dôverujeme,“ povedal Wolff. „Aj ako akcionár mám záujem na čo najlepšej návratnosti investície. A najlepšia návratnosť znamená víťazstvo.“

„Nebudem sa snažiť držať na pozícii, o ktorej si myslím, že ju niekto iný bude vykonávať lepšie ako ja. Dbám na to, aby som mal okolo seba ľudí, ktorí mi môžu povedať opak. Všetci traja sme sa však nakoniec zhodli, že pokračujeme,“ povedal Wolff.

Toto rozhodnutie prichádza napriek menej úspešnému obdobiu, keď všetku slávu a víťazstvá zbiera konkurenčný Red Bull. Nezdá sa však, že by dva roky plné suchôt otriasli pozíciu dlhoročného šéfa. „Nikdy som nemal výkonnostnú klauzulu. Buď si navzájom dôverujete, alebo nie. A my ako akcionári sme na jednej lodi,“ povedal Wolff.

„Som súčasťou tohto tímu v rôznych funkciách. Som spoluakcionárom. Som členom predstavenstva. To sú veci, ktoré sa nezmenia bez ohľadu na to, či mám výkonnú alebo nevýkonnú funkciu. Rizikom pre mňa je vždy skôr nuda ako vyhorenie. A preto prijímam výzvy, aj keď to niekedy vyzerá, že je ťažké ich zvládnuť,“ dodal.

Súvisiace články