logo F1online.sk

To čo zase? Dokonca aj Briti avizujú prestup Lewisa Hamiltona do Ferrari

Lewis Hamilton pred Charlesom Leclercom
© Wolfgang Wilhelm/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 2. 2024

Zima vo Formule 1 bola poriadne intenzívna. Tento šport bol zvyknutý na decembrovú a januárovú hibernáciu, ale posledné mesiace boli napriek dovolenkám nabité správami. Nemálo sa toho dialo aj na prestupovom trhu, keď došlo k predĺženiu zmlúv Charlesa Leclerca a Landa Norrisa. Talianske médiá si však zrejme povedali, že posledné dni zimnej prestávky musíme okoreniť, a tak vytiahli jednu zo svojich obľúbených tém.

Spájanie Lewisa Hamiltona a Ferrari je obľúbeným evergreenom, ktorý slúžil najmä na vyjednanie lepších podmienok pre sedemnásobného šampióna v Mercedese alebo lepších zmluvných podmienok pre Ferrari pri rokovaniach s pilotmi tohto tímu. Keď sa však pod posledným článkom spájajúcim Lewisa a Ferrari objavili mená Giuliano Duchessa a Piergiuseppe Donadoni, predsa len to stojí za zmienku.

Títo dvaja páni a ich portál Formu1a.uno v zime viackrát ostro vystúpil proti „kačiciam“ talianskej edície portálu Motorsport.com, ktorý aj túto zimu chrlil jednu senzáciu za druhou. Keď napríklad taliansky Motorsport.com tvrdil, že tím RB chce získať do svojich radov inžiniera Ferrari Simoneho Restu, Formu1a.uno to okamžite poprel; keď taliansky Motorsport tvrdil, že Alpine neprešiel nárazovými testami, Formu1a.uno to okamžite poprel.

Je to taký súboj o prestížny taliansky formulový trh, ktorý sa riadi heslom „každý chvíľku ťahá pílku“. Na ťahu je Formu1a.uno, ktoré v prvý februárový deň prišlo so senzačnou správou.

„Frédéric Vasseur si stanovil cieľ, že uzavrie zmluvy so svojimi jazdcami ešte pred štartom sezóny, aj keď rokovania odštartovali neskôr, ako pôvodne plánoval,“ píšu DuchessaDonadoni. „Nedávno došlo k oficiálnemu oznámeniu predĺženia zmluvy s Charlesom Leclercom, kým rokovania s Carlosom Sainzom spomalili. Za týmto oneskorením stojí senzačný nápad Frederica Vasseura a Johna Elkanna priviesť do Maranella Lewisa Hamiltona, hoci aj on práve predĺžil zmluvu s Mercedesom. Ide však len o ročný kontrakt s opciou. Vedenie červeného tímu je odhodlané staviť na Angličana a po rozlúčke so Sebastianom Vettelom priviesť späť do Maranella niekoľkonásobného majstra sveta.“

My sme doteraz žili v presvedčení, že Hamilton má zmluvu platnú do konca sezóny 2025. „Uno“ však tvrdí niečo iné a Lewis by vraj mohol byť k dispozícii. Nečudo, že tejto správe takmer nikto neverí. Čo za ňou však možno hľadať? Žeby to bol spôsob, ako chce Vasseur zatlačiť na Sainza, aby zľavil zo svojich požiadaviek? Taliani uvádzajú, že rokovania vedie prezident Ferrari John Elkann osobne, aby sa všetko zjednodušilo.

Pridali sa aj Briti

V tejto chvíli si hovoríte. „Zas tí Taliani, vymýšľajú si, bla, bla, bla…“ Nuž, tak počúvajte toto: „Počul som, že do konca týždňa sa chystá veľké oznámenie. Ak ide o to, čo si myslím, tak to bude niečo obrovské,“ napísal reportér Will Buxton, pričom reagoval na svoj vlastný príspevok o pohyboch na jazdeckom trhu.

Ide skôr o trochu tajomnú správu, ktorá môže znamenať všeličo. Pridal sa však aj jeden z najznámejších britských novinárov Adam Cooper, ktorý v tejto branži pôsobí od roku 1985. „Špekulácie o prestupe Lewisa Hamiltona do Ferrari v roku 2025 dnes ráno naberajú na obrátkach a podľa toho, čo som počul, to vyzerá, že sa to naozaj stane. Ak sa to potvrdí, Mercedes bude potrebovať jazdca a Sainz sedačku,“ pridal sa k bombastickým správam britský novinár.

„Ak Carlos Sainz nezostane vo Ferrari, stane sa kľúčovým hráčom na tohtoročnom prestupovom trhu. Samozrejme, Mercedes by v takom prípade mal voľné miesto, ale veľký záujem by mal aj Red Bull, nehovoriac o tíme Stake, keďže tam sa pripravujú na vstup Audi,“ uviedol Cooper.

Správa sa zjavne šíri ako lesný požiar, pretože sa pridal aj španielsky komentátor Antonio Lobato. „Špekulácie zvyčajne nekomentujem, ale toto je viac ako len špekulácia. Pokiaľ viem, tak šance, že Lewis Hamilton si v roku 2025 oblečie červenú kombinézu, sú veľmi vysoké. V skutočnosti nevylučujem, že všetko je už podpísané. Lewis má zmluvu do konca roka 2025, ale s možnosťou odísť už po roku 2024. Tento ťah prekvapil Mercedes, pričom Carlos Sainz ho očakával. Carlosa čaká vo Ferrari ťažký rok, ale má niekoľko možnosti pre sezónu 2025: ročné čakanie v Sauberi na príchod Audi alebo aj rokovania s Mercedesom o nahradení Hamiltona,“ napísal Španiel.