logo F1online.sk

McLaren šokoval a predstavil lakovanie nového monopostu

Lakovanie McLarenu pre rok 2024
© X/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 1. 2024

Nie sme si úplne istí, čo to má znamenať, ale McLaren pristúpil k odhaleniu tohtoročného monopostu veľmi neortodoxne. Lakovanie nového auta totiž celkom očividne odhalil skôr než dátum jeho predstavenia.

Obvyklý postup je nasledovný: oznámenie dátumu predstavenia nového monopostu a potom v daný deň predstavenie samotné. „Predstavovačky“ sú obvykle na programe niekedy vo februári. V McLarene sa však očividne rozhodli, že tomu treba dodať nejaké korenie. Ich postup bol nasledovný: predstavenie nového lakovania, oznámenie dátumu predstavenia nového monopostu a predstavenie monopostu samotného.

Samotné lakovanie opísal McLaren ako zložené z „fanúšikmi obľúbených prvkov papáje a antracitovej farby s nádychom chrómu“. Inšpirácie vraj čerpali aj zo špeciálnych lakovaní zo sezóny 2023, ktoré mali väčšinou nádych promovania niektorého zo sponzorov. Tých v tlačovom stanovisku nezabudli spomenúť. Nasledovalo predstavenie technického oddelenia a vedenia stajne, ktoré doplnia posily Rob Marshall z Red Bullu a David Sanchez z Ferrari.

Tím okrem toho oznámil, že nový monopost ponesie označenie MCL38 a bude predstavený 14. februára, teda v rovnaký deň ako konkurenčný Mercedes.

„Sme veľmi radi, že môžeme pred novou sezónou predstaviť naše nové lakovanie,“ povedal generálny riaditeľ McLarenu Zak Brown. „Dizajn vyzerá úžasne a už sa neviem dočkať, až sa vydáme na preteky a uvidíme, ako ožije na trati.“

„Rok 2023 sme nezačali podľa našich predstáv, ale Andrea a tím odviedli skvelú prácu pri organizačnej reštrukturalizácii. Tvrdá robota pokračuje a túto dynamiku si chceme preniesť aj do roka 2024. Som presvedčený, že naša vzrušujúca jazdecká dvojica bude pokračovať vo vytváraní fantastických spomienok po takej pôsobivej druhej polovici minulej sezóny. Tím skončil v šampionáte celkovo štvrtý so ziskom 302 bodov. Oproti minulému roku sme urobili samé kroky vpred. Pokračujeme v našej misii a chceme bojovať na popredných priečkach,“ povedal Brown.

V stanovisku postupne prehovorili aj šéf Andrea Stella a piloti Lando Norris Oscar Piastri. Z ich slov vyberáme: „Po rušnej a produktívnej zime vstupujeme do roku 2024 s cieľom pokračovať v našej ceste na popredné priečky. Minulý rok sme vytvorili tímu pevné základy pre budúcnosť vďaka pokračujúcej tvrdej práci, odhodlaniu, úsiliu a talentu. So zlepšeniami našej infraštruktúry a ľuďmi na svojich miestach musíme pokračovať v zvyšovaní našich štandardov a odvádzať tie najlepšie výkony v každom aspekte našej činnosti,“ povedal Stella.

Lando Norris povedal: „Teším sa na novú sezónu, ktorá bude mojou šiestou vo Formule 1. Dúfam, že si do nového roka prenesieme momentum, ktoré sme ako tím získali na konci minulej sezóny. Nové lakovanie vyzerá skvele. Zahŕňa v sebe prvky z minulého roka. Som si istý, že fanúšikom sa páči rovnako ako mne. Všetci v továrni pracovali v zime neuveriteľne tvrdo a ja sa už neviem dočkať, až si sadnem za volant nového monopostu a vyzvem našich súperov na čele štartového poľa.“

Oscar Piastri povedal: „Lakovanie pre rok 2024 vyzerá naozaj skvele a teším sa, že budem môcť druhú sezónu pretekať v ikonických farbách McLarenu. V nováčikovskom roku som si s tímom vytvoril výnimočné spomienky, keď som získal dve pódiá a víťazstvo v šprinte. Budem tvrdo pracovať spolu s celým tímom, aby sme tieto výsledky preniesli aj do začiatku novej sezóny a boli dobrým súperom pre všetkých.“