logo F1online.sk

A je ruka v rukáve! Charles Leclerc predĺžil zmluvu s Ferrari

Charles Leclerc
© Twitter/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 1. 2024

Trápi sa? Je nešťastný? Ferrari ho frustruje a rád by sa presunul inam? Kdeže! Charles Leclerc s ročným predstihom predĺžil kontrakt so Scuderiou Ferrari. Môže sa tak stať jazdcom s najvyšším počtom sezón vo farbách červeného tímu.

Už teraz je v historických tabuľkách Ferrari vysoko. Na pole position stál presne 23-krát, rovnako ako Niki Lauda na druhom mieste, a vo farbách červeného tímu odjazdil 102 veľkých cien. S Rubensom Barrichellom sa tak delí o celkové piate miesto a pred ním sú už len Michael Schumacher, Kimi Räikkönen, Felipe Massa a Sebastian Vettel.

Leclerc bude pokračovať v rozširovaní svojich štatistík aj v nasledujúcich rokoch. Bude však veriť, že začnú rásť aj čísla v kolónke víťazstiev. Tých má totiž „len“ päť a pred ním je až desať mužov.

Pre všetkých Tifosi sú to však skvelé správy. Napriek všetkému stelesňuje Leclerc oddanosť a ochotu prehrýzť pre červené farby čokoľvek. Členom akadémie Ferrari sa stal ešte v roku 2016 ako pilot Formuly 3. V tom čase začínal jeho raketový vzostup, v roku 2016 vybojoval titul v F3 a potom o rok neskôr sa ako nováčik stal šampiónom vo Formule 2. Nasledoval prestup do tímu Sauber a nemenej ohromujúca nováčikovská sezóna, ktorá mu vyniesla miesto v kokpite Ferrari pre rok 2019.

Stal sa najmladším víťazom pretekov vo farbách Scuderie a následne podpísal rekordnú päťročnú zmluvu. Nikto nikdy v dejinách tohto tímu nepodpísal taký dlhodobý kontrakt. Ten mal uplynúť po skončení sezóny 2024, ale tím teraz s veľkou pompou oznámil, že sa s Leclercom dohodol na predĺžení spolupráce. Už sme sa však nedozvedeli, aký dlhý nový kontrakt je, ale dovolíme si povedať, že to pred nami nezostane skryté dlho.

„Som veľmi rád, že budem obliekať kombinézu Scuderie Ferrari ešte niekoľko sezón. Pretekať za tento tím bolo mojím snom od mojich troch rokov: Veľkú cenu Monaka som sledoval z okna kamarátovho bytu v zákrute Sainte Dévote a zakaždým som sa pozeral na červené autá. Keď som sa pripojil k akadémii Ferrari, tento tím sa stal mojou druhou rodinou,“ povedal Leclerc v oficiálnom tlačovom stanovisku Scuderie.

„Za posledných päť rokov sme toho spoločne veľa dosiahli a bojovali sme v dobrom aj v zlom. Verím však, že to najlepšie ma ešte len čaká. Už sa neviem dočkať štartu novej sezóny, aby som dosiahol ďalší pokrok a bol konkurencieschopný v každých pretekoch. Mojím snom zostáva vyhrať s Ferrari titul majstra sveta a som si istý, že v nasledujúcich rokoch si spolu užijeme krásne chvíle a budeme robiť radosť našim fanúšikom,“ uviedol monacký pretekár.

Radosť mal aj jeho šéf Frédéric Vasseur. Ten s Charlesom spolupracoval už v juniorských rokoch (Monačan získal titul v F3 práve vo farbách francúzskeho tímu ART) a potom bol jeho šéfom v Sauberi. Podľa niektorých zdrojov si Leclerc môže užívať dôležité spojenectvá s Vasseurom a prezidentom Ferrari Johnom Elkannom. Tieto indície sa potvrdzovali aj v čase jeho rokovaní o novej zmluve.

„Charlesovo puto so Scuderiou nie je obyčajným putom jazdca a tímu, keďže je súčasťou rodiny Ferrari už osem rokov a siaha do čias, keď ešte nenosil kombinézu so vzpínajúcim sa koníkom. Jeho hodnoty a hodnoty nášho tímu sa navzájom prelínajú, preto bolo prirodzené, že sme sa dohodli na predĺžení spolupráce. Poznáme jeho neustálu túžbu posúvať sa na hranicu svojich možností a oceňujeme jeho mimoriadne pretekárske schopnosti. Sme odhodlaní dať Charlesovi víťazné auto a viem, že jeho odhodlanie a nasadenie sú vlastnosti, ktoré nám môžu pomôcť dosiahnuť naše ciele,“ uviedol Vasseur.

Zatiaľ nevieme, aký bude osud Carlosa Sainza, ale niektoré zdroje uvádzajú, že jeho rokovania s Ferrari sa trochu zadrhli. V každom prípade, predĺženie zmluvy so španielskym pretekárom sa takisto očakáva ešte pred štartom novej sezóny.

Súvisiace články