logo F1online.sk

Carlos Sainz vybojoval v náročných podmienkach v Silverstone prvú pole position v kariére!

Carlos Sainz
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 7. 2022

Carlos Sainz si v upršanej kvalifikácii v Silverstone vybojoval svoju prvú pole position v kariére, ktorá bude vzhľadom na okolnosti určite veľmi sladká. Ako to už na vode býva, aj teraz sa načasovanie ukázalo byť kľúčové. Ku koncu Q2 i Q3 sa totiž podmienky na trati zhoršovali a preto bolo načasovanie extrémne dôležité. Najlepšie zo všetkých to poskladal práve Sainz. Druhý skončil Max Verstappen a tretí Charles Leclerc.

Poďme však postupne. Asi desať minút pred začiatkom kvalifikácie sa v Silverstone spustil naozaj prudký dážď. Ten v priebehu Q1 postupne ustával, takže najlepšie podmienky panovali na trati v samom závere prvej časti. Načasovanie vjazdu do posledného rýchleho pokusu a načasovanie schladzovacích kôl sa napokon ukázalo ako kľúčové.

Najhoršie to zvládli piloti Aston Martinu a Haasu, pre ktorých sobotné dianie skončilo už v Q1. Spolu s nimi tesne vypadol aj Alex Albon, ktorého prekonal Nicholas Latifi so starou špecifikáciou monopostu FW44. Britsko-thajský pretekár sa následne na svoj tím hneval, pretože mu kázal robiť schladzovacie kolá miesto toho, aby „sekal“ jeden rýchly pokus za druhým. Kvôli tomu boli pneumatiky studené a chýbala im priľnavosť.

Latifi zahviezdil aj v Q2, kedy sa dážď na okruh opäť vrátil. Asi šesť minút pred koncom sa podmienky zhoršili a kto to načasoval nesprávne, skrátka zostal uväznený v druhej časti kvalifikácie. Nicholas to načasoval perfektne a päticu Gasly, Bottas, Cunoda, Ricciardo a Ocon nechal za sebou. Pre tých sa kvalifikácia skončila.

Podobná situácia sa zopakovala aj v Q3, tu sa však dážď vrátil až v posledných sekundách. Perfektne to načasoval Sainz, ktorý kolo dokončil pred Verstappenom a Leclercom. Tí boli z úvodu svojich pokusov rýchlejší, avšak v záverečných sekciách už bolo vody na trati skrátka až príliš veľa. Nič to však nemení na tom, že je to práve Sainz, ktorý to poskladal najlepšie. Ten na svoju prvú pole position čakal presne 151 veľkých cien. Druhý skončil Verstappen, tretí Leclerc.

Najlepšiu desiatku doplnili Pérez, Hamilton, Norris, Alonso, Russell, Čou a Latifi.

FOM