logo F1online.sk

F1 rieši infláciu: Rozpočtový strop zodvihne, no zároveň ho nezodvihne?

Na štartovom rošte VC Španielska 2022
© LAT Images/Pirelli
Milan Kubala
Milan Kubala27. 6. 2022

Zdá sa, že veľké tímy nakoniec dosiahnu svoje a skutočne dostanú peniaze, o ktoré už niekoľko týždňov žiadajú. Aby však návrh podporili aj menšie stajne, koalícia bohatších tímov bude musieť pristúpiť na kompromis: Formula 1 vyplatí všetkým desiatim tímom rovnakú sumu, ktorá sa nebude započítavať do rozpočtového stropu.

O prielome v rokovaniach informoval v pondelok predpoludním nemecký Auto Motor und Sport. Podľa neho bola Formula 1 dlho v patovej situácii: Mercedes, Ferrari, Red Bull, McLaren, AlphaTauri a Aston Martin žiadali o navýšenie rozpočtového stropu, no narazili na odpor zvyšných celkov, ktoré v tom nevideli žiaden prínos.

A okrem toho mali podporu aj finančných pravidiel efjednotky. Podľa nich je možné navýšiť rozpočtový strop len v prípade, ak priemerná inflácia krajín G7 presiahne tri percentuálne body. V septembri 2021 sa však inflácia pohybovala len na úrovni 2,9 percenta.

Dramatický nárast inflácie sme zaznamenali po prepuknutí vojny na Ukrajine, nuž a dnes sa priemerná inflácia v USA, Kanade, Japonsku, Veľkej Británii, Francúzsku, Taliansku a Nemecku pohybuje na úrovni 6,2 percenta. Ak sa udrží na tejto hodnote až do septembra, rozpočtový strop pre rok 2023 sa istotne bude navyšovať. Čo však s tým tohtoročným? Šesť z desiatich tímov argumentuje, že ide o “zásah zhora”, a preto je v poriadku navýšiť aj tohtoročné rozpočty.

Alpine, Alfa Romeo, Williams a Haas sú však proti, v prvom rade pre to, že prosté navýšenie rozpočtového stropu by im nič neprinieslo, keďže aj tak ho neplánujú minúť celý. Preto napríklad Frédéric Vasseur veľkým tímom odkázal, že ak majú problémy so stropom, nech zastavia veterné tunely a počítačové simulácie: Prečo by Alfu Romeo mala trápiť ich situácia?

Nemecký zdroj však informuje, že Liberty Media našla spôsob, ako presvedčiť aj týchto odporcov. Majiteľ práv vraj plánuje vyplatiť každému tímu rovnakú sumu. O koľko presne pôjde, ešte nie je celkom isté: Hovorí sa o troch miliónoch, ale aj o troch percentách zo stropu, čo by bolo 4,2 milióna.

Dôležité však je, že tímy by tieto peniaze mohli minúť “mimo” rozpočtového stropu, ktorý by oficiálne zostal na pôvodnej hranici. Vďaka tomu by na tom zarobili aj menšie tímy, ktoré sa k stropu neblížia.

Tento ústupok však nebude zadarmo. Liberty by danú sumu (10×3 milióny, resp. 10×4,2 milióna) odrátala z celkového koláča prize money, z ktorého dostáva najviac peňazí majster sveta (14,5 percenta) a najmenej desiaty tím (7 percent).

Taký Haas by si teda celkom pekne prilepšil. Günther Steiner hlási spokojnosť: “Toto by bol celkom dobrý kompromis, pretože by na tom niečo získali aj tie tímy, ktoré nedosiahnu rozpočtový strop.” Otmar Szafnauer z Alpinu prikyvuje: “Ak na tom všetci zarobia rovnako, ideme do toho.”

Celý plán však zatiaľ nepristál na stole Stefana Domenicaliho ako výkonného riaditeľa F1. “Prehodnotíme tento návrh. V konečnom dôsledku sú to naše peniaze, ktoré sa budú prerozdeľovať.”

Súvisiace články