logo F1online.sk

Ešte som nevidel, že by niekto zrýchlil vďaka verejnej kritike, hovorí Seidl o Ricciardovi

Daniel Ricciardo a Andreas Seidl
© Motorsport Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl12. 6. 2022

Daniel Ricciardo môže byť v súvislosti so svojou budúcnosťou v McLarene o niečo pokojnejší. Andreas Seidl si myslí, že predošlé slová Zaka Browna boli vytrhnuté z kontextu, a v skutočnosti vlastne neboli také kritické ako v médiách vyzneli.

Zak Brown po podujatí v Španielsku prvýkrát verejne vyjadril nespokojnosť s výkonmi Ricciarda, v Monaku zase hovoril o istých mechanizmoch, ktoré by jeho kontrakt mohli ukončiť predčasne.

Odvtedy však Američan na čele McLarenu o tejto téme mlčal. V Baku reagoval šéf tímu, ktorý čelil otázkam novinárov. „To, čo Zak povedal, nebolo v skutočnosti kritikou, ale vyjadrením, že Daniel je sklamaný, a taktiež my sme sklamaní. Zároveň sme sa však zaviazali, že to bude fungovať,“ myslí si Seidl, podľa ktorého boli Brownove slová vytrhnuté z kontextu.

„Pokiaľ čítate len nadpisy, tak tie dokážu vytvoriť iný príbeh. Preto je vždy dôležité prečítať si celý rozhovor. Každý z nás je odhodlaný a zaviazaný, aby nám to spoločne fungovalo, a venujeme tomu celú našu energiu.“

Seidl od svojho príchodu do čela tímu prispel k progresu, ktorý McLaren v posledných rokoch urobil. V tíme sa snaží udržovať firemnú kultúru bez vzájomného obviňovania sa či verejnej kritiky. „Nezáleží, či ste inžinier, mechanik, človek z marketingu, komunikačného oddelenia či obchodu. Vždy je dôležité mať v tíme kultúru, vďaka ktorej otvorene hovoríte o veciach, ktoré treba riešiť, a ktoré treba zlepšiť. Zároveň je však mojou zodpovednosťou, a v tom sme so Zakom na jednej lodi, že musíme verejne chrániť tím. A to nielen pilotov, ale každého,“ vyhlásil 46-ročný Nemec.

V McLarene sa na začiatku novej éry dostali pod tlak, keďže zatiaľ zaostávajú za očakávaniami. „Všetci sme pod veľkým tlakom, ktorý je verejný. Chápem, že je to súčasť mojej práce. Počas mojich skúseností z posledných dvadsiatich rokov som však nevidel inžiniera, mechanika či pilota, ktorý by vďaka verejnej kritike odviedol lepšiu prácu.“

Šéf britskej stajne si ešte raz zastal aj Daniela Ricciarda, ktorý sa v poslednom období trápil. Napríklad v Barcelone stratil na Landa Norrisa v pretekovom tempe 45,5 sekundy. „Je potrebné vnímať problémy, ktoré sme mali počas uplynulých víkendov. Po Barcelone som sám jasne povedal, že sme na Danielovom aute objavili problém. Čo sa týka Daniela, neexistuje žiadna skratka ani čarovný prútik. Musíme len pokračovať v tom, čo robíme,“ uzavrel Nemec na čele britskej stajne.