logo F1online.sk

Leclerc v kvalifikácii na VC Monaka deklasoval konkurenciu

Charles Leclerc
© Twitter/Scuderia Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala28. 5. 2022

Charles Leclerc ukázal, že veľmi dobre pozná svoj domáci okruh. V kvalifikácii na nedeľné preteky nedal žiadnemu zo súperov šancu, dokonca ani svojmu tímovému kolegovi. Pole position získava zaslúžene s časom 1:11,376. Druhé miesto berie Carlos Sainz, tretí je Sergio Pérez, ktorý pár sekúnd pred koncom havaroval.

Leclercovu dominanciu dokonale dokumentujú záverečné sekundy kvalifikácie. Monačan už v prvom pokuse zajazdil strhujúci čas, no v poslednom kole to mal rozbehnuté ešte lepšie. Úvodný sektor prešiel za neuveriteľných 18,707 sekundy, k čomu sa nik nedokázal priblížiť na menej ako poldruha desatiny.

Vzápätí však musel svoju jazdu prerušiť. Na trati sa totiž objavili žlté a vzápätí aj červené vlajky. Sergio Pérez nezvládol prejazd cez zákrutu Portier. Následne doňho narazil aj Carlos Sainz a dvojica dokonale upchala trať. Zlepšiť sa už teda nik nedokázal, čo Pérezovi vynieslo tretiu a Sainzovi druhú priečku.

Presne ako to v piatok avizoval Nico Rosberg, Max Verstappen stále nebol vo svojej koži. Strácal na konkurenciu a dokonca aj tímového kolegu. Podľa šéfa Red Bullu Christiana Hornera mu robila veľké problémy najmä prvá zákruta, resp. brzdenie do nej. Holanďan odštartuje štvrtý.

Farby McLarenu pyšne háji Lando Norris na piatom mieste. Mladý Brit sa ako jediný “zo zvyšku sveta” dokázal dostať k Leclercovi na menej ako päť desatín. Jednotlivé strany garáže McLarenu však opäť zaznamenali absolútne odlišné soboty. Daniel Ricciardo v Q2 vypadol po kole, ktoré bolo o celých sedem desatín pomalšie než kolegovo.

Mercedesy po problémoch s poskakovaním a nadhadzovaním berú šiestu a ôsmu pozíciu. Rozdelil ich Fernando Alonso, ktorý v závere tiež narazil do bariéry, no pár zákrut pred Sainzom v Mirabeau.

V Q3 sa ešte objavili Sebastian Vettel, ktorý bol po Q2 vo vytržení z toho, že postúpil, a Esteban Ocon.

Až na úplný záver sme dnes videli len jednu červenú vlajku, ktorá sa v Q1 objavila napohľad bez poriadneho dôvodu. Júki Cunoda síce trafil bariéru za výjazdom z tunela a spôsobil si defekt, ale bez problémov dorazil do boxov a ani nezničil bariéry.

Riaditeľstvo pretekov tým poriadne nahnevalo najmä Pierra Gaslyho a Kuan-jü Čoua, ktorí nestihli vstúpiť do posledného kola. Obom chýbali metre, no v závere sa na konci boxov vytvorila taká kolóna, že to skrátka nemohli stihnúť.

https://pbs.twimg.com/media/FT2rJg3X0AA0dvf?format=jpg&name=medium