logo F1online.sk

Ocon je frustrovaný z penalizácie: Ešte vlani by to bol pretekársky incident

Esteban Ocon
© XPB Images/Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 6. 2022

Lewisovi Hamiltonovi sa musí o zadnom krídle Alpine snívať ešte doteraz. Britský šampión strávil v závese za monopostom francúzskeho tímu takmer celé preteky. V úvodnej fáze sa pokúšal prepracovať cez Estebana Ocona, ktorý sa napriek omnoho horším pneumatikám tvrdo bránil, potom sa na dlhé kolá zasekol za Fernandom Alonsom, ktorý si to šinul priam vyhliadkovým tempom.

Nedá sa povedať, že by pilot Mercedesu nebojoval. Jeho pokus dostať sa cez Ocona takmer skončil nepeknou nehodou, keď mu francúzsky pretekár zabuchol dvere v Sainte Devote, a to dokonca dvakrát. Prvý (videli sme ho aj v prenose), ešte Oconovi prešiel, druhý (v prenose sa neobjavil) už nie a komisári Estebana potrestali päťsekundovou penalizáciou, ktorá ho napokon stála bodované umiestnenie. Trest Ocon neniesol ľahko.

„Kompletne to zruinovalo moje preteky,“ povedal na margo verdiktu komisárov. „Som veľmi frustrovaný, pretože názor všetkých je očividne odlišný od toho, čo sme dostali.“

„Pozeral som sa na opakované zábery a tiež navštívil komisárov, dokonca aj oni mi povedali, že ešte minulý rok by to bol pretekársky incident. Tento rok to však už nie je pretekársky incident,“ hovorí Ocon.

„Očividne sme sa všetci v jazdeckej asociácii zhodli, že akonáhle je predné krídlo na úrovni zadnej pneumatiky, je potrebné nechať priestor. Nepamätám si však, kedy sa niečo také odsúhlasilo,“ dodal Ocon.

O tejto skutočnosti sa hovorilo ešte začiatkom sezóny a súviselo to aj so zmenami na poste riaditeľa pretekov. Dnes už nie je povolené súperovi len tak „zabuchnúť dvere“, ale ak je to možné, pilot musí ponechať súperovi miesto a nesmie ho vytlačiť z trate. S touto skutočnosťou je dnes už oboznámený aj Esteban.

Súvisiace články