logo F1online.sk

Hamilton sa zastal FIA: Pretekať sa začalo, keď to bolo bezpečné

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 6. 2022

Štart a samotný priebeh Veľkej ceny Monaka sprevádzali zmätky. Riaditeľstvu pretekov komplikovalo situáciu počasie a, ako sa neskôr ukázalo, aj výpadok prúdu. Za ten čas sa ozvalo viacero nespokojných hlasov, avšak FIA sa zastal aj jeden z najpovolanejších – sedemnásobný majster sveta Lewis Hamilton.

Pritom sa zdalo, že aj on sa zaradil k tým menej spokojným. Keď riaditeľstvo pretekov tesne pred štartom rozhodlo štartovaciu procedúru prerušiť, ozvalo sa viacero nespokojencov. Je prirodzené, že nie je dvakrát príjemné, keď vás niekto takto na poslednú chvíľu vytrhne z koncentrácie, avšak ako sme neskôr videli, dôvody prerušenia boli objektívne.

O 15:16 sa preteky predsa len odštartovali, avšak počasie sa počas dvoch kôl za safety carom natoľko zhoršilo, že ich pokračovanie nebolo možné. Skrátka sa nedalo jazdiť.

„Myslíte si, že neodviedli dobrú prácu? Nehovoril som, že urobili nejakú chybu. Nepoznám dôvod, prečo nám neumožnili štartovať,“ povedal Hamilton. „My sme jazdci Formuly 1 a počasie pre nás nie je žiadny dôvod.“

Keď pilot Mercedesu získal úplný obraz, vrátil sa k tejto téme aj na svojich sociálnych sieťach, kde FIA pochválil za to, ako počas pretekov dbala na bezpečnosť.

„Médiá tvrdia, že som kritizoval FIA za ich počínanie na posledných pretekoch, ale to je absolútny nezmysel,“ napísal Hamilton na svojom Instagrame. „Myslím si, že počas víkendu odviedli skvelú prácu.“

„Možno sme mohli začať preteky vtedy, keď sa začať mali, ale zakrátko by ich aj tak museli prerušiť. Pretekať sa začalo, keď to bolo bezpečné, a to je tá najdôležitejšia vec. Prosím, nepoužívajte moje slová na vytváranie nejakého negatívneho naratívu,“ dodal Hamilton.