logo F1online.sk

Sainz žiada od FIA väčšiu dôslednosť pri vymáhaní pravidiel

Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková31. 5. 2022

Carlos Sainz bol potrestaný za blokovanie Lancea Strolla počas tretieho voľného tréningu v Monaku, za čo Ferrari dostalo pokutu 25 000 eur. Španielova reakcia na seba nenechala dlho čakať. Pilot stajne z Maranella vyzval FIA na dôsledné a konzistentné vymáhanie pravidiel, pričom ukázal prstom na pomalého Nicholasa Latifiho, ktorý ho podľa vlastných slov v nedeľu pripravil o vôbec prvé víťazstvo v kariére.

Rozhorčený Sainz žiada Medzinárodnú automobilovú federáciu, aby jasnejšie posudzovala všetky problematické situácie na trati. „Nedokážem ani spočítať, koľkokrát ma tento víkend v Monaku niekto blokoval, či už nebezpečne alebo nie. Chápem to, že sme ako tím dostali pokutu 25 000 eur za blokovanie, čo akceptujem a Lanceovi som sa ospravedlnil. Nerozumiem však tomu, že iné prípady sa nevyšetrujú a iní ľudia nedostávajú pokuty za presne to isté.“

Sainz následne poukázal na spomínaný incident z polovice pretekov, ktorý ho podľa jeho slov stál víťazstvo Veľkej ceny Monaka, keď sa počas rozhodujúcej fázy po zastávke v boxoch ocitol za Latifim, ktorému trvalo pár zákrut než sa mu uhol z cesty.

„To nás stálo preteky a pritom neprišla žiadna reakcia. Tu chceme viac zrozumiteľnosti a dôslednosti, je to také jednoduché,“ hovorí španielsky rodák.

Na jeho stranu sa samozrejme postavil šéf Ferrari Mattia Binotto. „Ako vieme, situácia s premávkou na trati je v Monaku vždy veľmi zložitá. Rovnako je to aj s komunikáciou cez vysielačku. Urobili sme všetko, čo bolo v našich silách, veríme, že to určite nebolo nebezpečné. Z pokuty však nemáme veľkú radosť.“

„Myslíme si, že to nebolo správne rozhodnutie, pretože sme urobili všetko pre to, aby sme sa tomu v danom čase vyhli. Musíme to ale akceptovať, ale to neznamená, že s tým súhlasíme,“ uzavrel Talian.

Ferrari má očividne po Monaku na FIA ťažké srdce. Ako sme už informovali, v nedeľu nepochodilo ani s dvoma protestami voči Maxovi Verstappenovi aj Sergiovi Pérezovi ohľadom údajného prekročenia žltej čiary pri výjazde z boxov.

Súvisiace články