logo F1online.sk

Podľa Hornera sa v Melbourne malo súťažiť, zamrzel ho postoj Mercedesu

Christian Horner
© Red Bull Content Pool
Ladislav Király
Ladislav Király12. 5. 2020

Ročník 2020 sa mal pôvodne začať ešte v polovici marca v Melbourne. Na programe bola Veľká cena Austrálie a jednotlivé tímy na miesto konania dokonca aj pricestovali, avšak na konci štvrtkového mediálneho dňa sa objavili problémy. Jeden z členov McLarenu mal pozitívny test na koronavírus a tím oznámil, že vo víkende predčasne končí.

Neskôr sa podobne rozhodli viacerí ďalší a z víkendu ako takého nič nebolo, čo predstavitelia Red Bullu do dnešných dní nedokázali pochopiť. Nasvedčuje to aj aktuálny stĺpček Christiana Hornera na oficiálnej stránke tímu.

„Keď vrátite čas späť na Veľkú cenu Austrálie, tak sme v padoku mali asi trinásť ľudí, ktorí prejavovali symptómy koronavírusu a všetci boli postupne otestovaní,“ uviedol Horner. „Všetky výsledky boli negatívne. Niektorí mali problém so zmenou časového pásma a únavou, niektorí s hrdlom, niektorí mali nádchu a podobné veci.“

„Jeden z testov vykonaných v McLarene bol však napokon pozitívny a ešte predtým, ako by sme o tom stihli skupinovo diskutovať, sa v tíme rozhodli a z podujatia odstúpili. V tom čase to vyznelo ako unáhlené rozhodnutie bez toho, aby sme poznali všetky fakty. Išlo o jeden jediný pozitívny prípad z tisícok ľudí pracujúcich v padoku.“

Ostatné stajne potom zvolali stretnutie, ktoré sa uskutočnilo v hoteli Crown. Okrem šéfov tímov naň prišiel aj jeden z lídrov Formuly 1 Ross Brawn spolu s riaditeľom pretekov Michaelom Masim.

„Miestni predstavitelia súhlasili, že podujatie sa môže uskutočniť podľa plánu. Ja som podobne ako mnohí ďalší z nás naznačoval, že piatok by sme mali odjazdiť normálne a situáciu potom pravidelne vyhodnocovať. Ak by niekto vykazoval symptómy, bol by otestovaný. Keby sa náhodou vyskytli ďalšie prípady, tak by sme opäť rozhodovali, či by sme mali pokračovať, ale podujatie by sme aspoň začali,“ skonštatoval Angličan.

Horner vzápätí zdôraznil, že McLaren mal na odstúpenie z víkendu vzhľadom na okolnosti „plné právo“, avšak keď odstúpi jeden tím, tak to ani náhodou neznamená, že by mali odstúpiť aj všetky ostatné. A práve toto ho hnevá. V Austrálii sa navyše počas daného víkendu konali aj iné podujatia, takže Formula 1 to mohla zvládnuť.

„Ross zavolal prezidentovi FIA Jeanovi Todtovi, ktorý povedal, že sa pridá k väčšine. Napokon to teda pri poslednom hlasovaní bolo na Rossovi. Súhlasil s mojím návrhom, že vykonáme ďalšie testy a situáciu vyhodnotíme o 24 hodín; tiež chcel, aby sa podujatie rozbehlo. Môj pohľad bol taký, že ak vláda a lekári súhlasili a situáciu vyhodnotili ako bezpečnú, tak ako pretekársky tím sme mali byť pripravení pretekať.“

„Avšak krátko po skončení stretnutia mi okolo tretej ráno volal Ross, ktorý povedal, že máme tak trochu problém, lebo Mercedes svoj postoj zmenil. No a to súčasne znamenalo, že nedodá motory svojim zákazníkom. Situácia sa tak postavila na hlavu a všetko sa zmenilo. V dôsledku toho už F1 nemala príliš na výber a podujatie musela zrušiť,“ dodal Christian Horner.

V tejto súvislosti sa hovorilo o tom, že Toto Wolff bol ako šéf Mercedesu najskôr za, avšak potom mu zavolal najvyšší predstaviteľ Daimleru Ola Källenius a rozhodol inak. Podľa neho bola účasť strieborných v danom víkende neprípustná a Wolff sa musel podriadiť. Príliš spokojný však nebol a medzi ním a Källeniusom to vyvolalo dodatočné napätie.

Súvisiace články