logo F1online.sk

Veľká cena Austrálie zotrvá v kalendári až do roku 2035, prvýkrát tam zavíta aj F2 a F3

Charles Leclerc a Max Verstappen po štarte VC Austrálie 2022
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 6. 2022

Od roku 1985 je Veľká cena Austrálie stabilnou súčasťou kalendára Formuly 1. Najprv bolo jej dejiskom Adelaide, potom sa preteky v roku 1996 presťahovali do Melbourne. Roky 2020 a 2021 predstavujú jediné výnimky, kedy sa za celých 35 rokov toto podujatie nekonalo. Austrália sa však o svoju budúcnosť vo Formule 1 obávať nemusí, práve totiž s Liberty Media predĺžila kontrakt.

Ten bude platiť až do roku 2035, jedná sa teda o desaťročné predĺženie spolupráce súčasnej zmluvy, ktorá mala skončiť v roku 2025. A čo viac, v roku 2023 do Melbourne po prvýkrát zavítajú sprievodné šampionáty Formula 2 a Formula 3.

Ako sme už uviedli, v Austrálii si museli v rokoch 2020 a 2021 od Formuly 1 trochu oddýchnuť. V tomto roku sa však podujatie s veľkou pompou vrátilo a okruh Albert Park bol vypredaný do posledného miestečka. V priebehu víkendu ho navštívilo neuveriteľných 419 tisíc fanúšikov. Nebolo teda prečo váhať a Liberty Media sa s Australian Grand Prix Corporation dohodli na predĺžení spolupráce s niekoľkoročným predstihom.

„S potešením môžem potvrdiť, že Melbourne a Albert Park budú súčasťou kalendára až do roku 2035. Tieto preteky sú medzi fanúšikmi, jazdcami i tímami obľúbené. Melbourne je neuveriteľné a pulzujúce medzinárodné mesto, ktoré sa k nášmu športu dokonale hodí,“ povedal prezident a výkonný riaditeľ Formuly 1 Stefano Domenicali.

„V tomto roku sme na pretekoch videli obrovské množstvo vášnivých fanúšikov. Sme nadšení z budúcnosti austrálskeho podujatia v čase, keď náš šport zažíva veľký rast. Chcem poďakovať vláde štátu Viktória, Danielovi Andrewsovi, premiérovi štátu Victoria, a Martinovi Pakulovi, ministrovi pre cestovný ruch, šport a veľké podujatia, za ich neúnavnú podporu, takisto aj Andrewovi Westacottovi a Paulovi Littleovi z AGPC za to, že toto teraz už dlhodobé partnerstvo zabezpečili do budúcnosti. Všetci sa tešíme na návrat do Melbourne v budúcej sezóne spolu so všetkými fanúšikmi,“ dodal Domenicali.