logo F1online.sk

V Albert Parku majú hotovo: Budeme o päť sekúnd na kolo rýchlejší

Albert Park, Melbourne, Austrália
© Pirelli F1 Press Area
Milan Kubala
Milan Kubala23. 1. 2022

Po dvojročnej odmlke je všetko pripravené na návrat Formuly 1 do krajiny protinožcov. Vedenie okruhu v austrálskom Melbourne avizuje, že sa mu podarilo dokončiť aj poslednú etapu renovácie trate, ktorá by mala ponúknuť všetko, po čom túži fanúšik efjednotky.

Austrálske preteky vypadli z kalendára Formuly 1 v sezóne 2020 a následne aj v roku 2021, vždy v dôsledku aktuálnej pandémie. Ďalší rok však už určite nebudú chcieť vynechať, veď do rekonštrukcie trate investovali približne dvadsať miliónov dolárov.

Prvé práce boli započaté už minulý rok na jar. Viaceré zákruty boli rozšírené, aby ponúkli viac rôznych prejazdov, iné časti zas boli skrátené, čo má viesť k lepšiemu predbiehaniu. Všetky tieto zmeny chceli v Austrálii stihnúť ešte pred minuloročnou plánovanou veľkou cenou. Po nej mala nasledovať už len posledná etapa: preasfaltovanie celej trate, ktorej povrch mal už 25 rokov.

Dnes je hotová aj táto posledná fáza. Čo teda môžeme od nového Albert Parku očakávať? To už pre motorsport.com prezradil výkonný riaditeľ VC Austrálie Andrew Westacott: “Zrýchlenie o päť sekúnd, ale s autami novej špecifikácie aj tesnejšie pretekanie.”

“Teraz sa budete môcť zavesiť za auto pred vami a očakávať, že ho budete môcť predbehnúť, a dostanete sa do konkurencieschopnej pozície. Najvýznamnejším miestom bude jedenásta zákruta (trinásta, pozn. red.) blízko Ross Gregory Drive a Lakeside Drive na južnom okraji jazera. Očakávame, že tu bude veľká príležitosť na predbiehanie,” avizuje austrálsky rodák.

Zmeny však vidieť po celej trati. “Rozšírili sme ďalších päť zákrut. Najmä vďaka zrýchleniu šiestej, ktorá sa namiesto 90 pôjde rýchlosťou 150 km/h, pripravíme pôdu na to, aby sme popri jazere prechádzali rýchlosťou cez 330 km/h, preťaženie dosiahne hodnotu 4,5 G.”

Ak nové monoposty splnia očakávania z pohľadu potenciálu predbiehať, máme sa na čo tešiť. “Formula 1 pre tento rok zmenila špecifikácie monopostov, aby sme zaistili, že pretekanie bude čo najvzrušujúcejšie. Z rovnakého dôvodu sme prvýkrát po 25 rokoch preasfaltovali celý okruh,” poznamenal Westacott.

Veľká cena Austrálie má v tohtoročnom kalendári tretie miesto. Uskutočniť by sa mala 8. až 10. apríla, no viac napovedia nasledujúce týždne a priebeh pandémie.