logo F1online.sk

V Austrálii si na fanúšikov poriadne posvietia, na popretekovú inváziu na trať môžu zabudnúť

Valtteri Bottas a Lando Norris
© XPB/Sauber Media Hub
Tomáš Masár
Tomáš Masár28. 1. 2024

Vlaňajšiu Veľkú cenu Austrálie poznačili viacnásobné červené vlajky a bezpečnostné pochybenie zo strany organizátora podujatia. Promotér pretekov totižto odignoroval protokoly FIA a fanúšikom umožnil vyjsť na trať už v priebehu dojazdového kola, čo má za následok, že v tomto roku bude návštevníkom dovolené sledovať pódiovú ceremóniu iba z pohodlia sedačiek.

Promotér podujatia v Albert Parku si spravil z vlaňajších pretekov v Austrálii poriadny holubník. Už po druhýkrát za posledných niekoľko rokov totiž nedodržal bezpečnostné pokyny FIA a umožnil fanúšikom vyjsť na trať len krátko po tom, čo Max Verstappen preťal šachovnicovú vlajku.

Návštevníci podujatia tak mohli prísť do kontaktu napríklad s Haasom Nica Hülkenberga, ktorý bol odstavený v druhej zákrute a blikaním červeného svetla signalizoval, že vykazuje nebezpečie pre možný elektrický výboj.

Keďže k pochybeniu zo strany usporiadateľa nedošlo po prvýkrát, ale už opakovane, Medzinárodná automobilová federácia sa rozhodla učiniť precedens a prijala rozhodnutie, na základe ktorého nebude návštevníkom nadchádzajúcej Veľkej ceny Austrálie po skončení pretekov umožnené vyjsť na trať.

„Australian Grand Prix Corporation avizuje, že vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie FIA týkajúce sa skorého vypustenia fanúšikov na trať v závere vlaňajšieho podujatia, sa návštevníkom Veľkej ceny Austrálie 2024 zamedzí prístup na trať,“ uvádza sa vo vyhlásení organizátora pretekov.

„Rozhodnutie o tom, či bude návštevníkom podujatia sprístupnená trať v nasledujúcich rokoch, bude prijaté neskôr,“ stojí v stanovisku.

Záverom azda zostáva len dodať, že sa vlani z bezpečnostného hľadiska neprevinil iba promotér pretekov v Austrálii, ale rovnako tak organizátor podujatia na Interlagose. FIA preto od usporiadateľov veľkých cien požaduje, aby prišli s návrhom, ako chcú obdobným situáciám v budúcnosti predchádzať.