logo F1online.sk

Austrália ubezpečuje: Preteky tento rok budú!

Albert Park, Melbourne, Austrália
© Pirelli F1 Press Area
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 1. 2022

Až z toho naskakuje husia koža, keď si spomeniete, ako to v austrálskom Albert Parku vyzeralo na jar 2020. Napriek rozširujúcim sa prípadom nového vírusu COVID-19, pokračovala Formula 1 v pláne a novú sezónu chcela normálne odštartovať. To sa napokon nestalo a podujatie bolo zrušené doslova minúty pred začiatkom prvého voľného tréningu. Cirkus F1 odvtedy do Austrálie nezavítal, ale to sa v tomto roku už musí zmeniť.

Austrália patrí ku krajinám s najprísnejšími kritériami na vstup. Na vlastnej koži to pocítil napríklad Novak Djokovič alebo Daniel Ricciardo, ktorému nepomohol ani austrálsky pas a svoju rodinu nevidel takmer dva roky. Aj toto bol nakoniec jeden z dôvodov, prečo sa Veľká cena Austrálie nekonala ani v roku 2021.

Melbourne bolo dlhé roky otváracím podujatím sezóny. Tak tomu malo byť aj vlani, ale kvôli pandémii boli preteky najprv presunuté na neskorú jeseň, potom úplne zrušené. V tomto roku sa už niečo také nesmie opakovať. Formula 1 i štát Viktória chcú urobiť maximum, aby sa po dvoch rokoch preteky v Albert Parku konali. Pomôže k tomu i rozhodnutie Svetovej motoristickej rady z konca minulého roka, podľa ktorého sa každý pilot i človek v padoku musí nechať povinne zaočkovať.

Austrália sa medzitým v kalendári „posunula“ za Bahrajn a Saudskú Arábiu. Pár mesiacov pred zhasnutím červených svetiel chrlia austrálski promotéri optimizmom. „Vláda štátu sa zaviazala, že podujatie sa uskutoční a Formula 1 nás ubezpečila, že sa tu odjazdia tretie preteky sezóny,“ hovorí šéf Australian Grand Prix Corporation Andrew Westacott.

„Asi 80 dní pred štartom sa lístky predávajú ako teplé rožky, takže naozaj sa to deje, prípravy bežia a už sa neviem dočkať až privítame najlepších jazdcov na svete a nové monoposty na novej trati,“ dodal Westacott. To bude inak ďalšia skutočnosť, na ktorú sme veľmi zvedaví. Okruh totiž prešiel v minulom roku zmenami za účelom jeho zrýchlenia a zlepšenia predbiehania.

Aj keď sú podmienky na vstup do Austrálie nesmierne prísne, tento prístup má aj svoju pozitívnu stránku. Vďaka dlhodobo minimálnemu prírastku pozitívnych prípadov na COVID a vysokej miere zaočkovanosti je verejný život takmer bez obmedzení, aj keď to by sa v poslednom období mohlo vzhľadom na prudký rast nových prípadov zmeniť. Už aj na tenisovom Australian Open zaviedol štát Victoria obmedzenie na 50 percent kapacity a povinné rúška. Samotný turnaj však v ohrození nie je.

„Bude to takmer úplne normálne podujatie. Hudba a atrakcie sú zabezpečené na celé štyri dni. Diváci však budú musieť byť v záujme vlastnej bezpečnosti ostražití a každý návštevník musí byť zaočkovaný. S vládou pracujeme na tom, aby sme sa uistili, že budeme môcť naplniť kapacity na maximum,“ hovorí Westacott.

A čo možnosť ďalšieho zrušenia podujatia z dôvodu šírenia niektorej z nebezpečných mutácií? „O tom ani neuvažujeme. Niečo také na radare nemáme a ani sme o tom nehovorili. Vlani a predvlani boli takéto diskusie štandardom, teraz to neprichádza do úvahy a podľa mňa sa o tom ani hovoriť nebude,“ dodal austrálsky promotér.